Angajații firmelor ar putea fi recompensați cu tichete și carduri de cultură
Ultima Ora Social

O NOUĂ LEGE care vizează ANGAJAȚII. Toți trebuie să cunoască detaliile acesteia

O NOUĂ LEGE care vizează ANGAJAȚII. Toți trebuie să cunoască detaliile acesteia

O importantă lege care vizează angajatorii, dar mai ales angajații, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar marți urmează să fie stabilite condițiile de aplicare a acesteia. Astfel, toți salariații trebuie să cunoască detaliile acestei legi în care sunt direct implicați.

Potrivit actului normativ, angajatorii vor avea voie să monitorizeze conversaţiile salariaţilor doar în anumite condiţii. Acestea urmează să fie stabilite prin lege, marți.

Angajatorii au acest drept și pot apela la el atunci când acest lucru este important pentru compania respectivă.

Dacă nu vor respecta aceste condiții, angajatorii vor risca amenzi de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior.

„În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:

a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;
b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților;
c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
d) alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența și
e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.