Noul președinte al Ucrainei îi dă replica lui Putin: relația cu Moscova nu poate fi numită „frățească”
Ultima Ora Externe

Noul președinte al Ucrainei îi dă replica lui Putin: relația cu Moscova nu poate fi numită „frățească”

Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei, a comentat că, după anexarea Crimeei, Rusia și Ucraina nu mai au acum în comun decât granița pe care o împart, iar relația Kievului cu Moscova nu poate fi numită „frățească”, așa cum a spus președintele Vladimir Putin.

Noul președinte al Ucrainei, actorul Volodimir Zelenski, a reacționat într-o postare pe Facebook la comentariile președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că rușii și ucrainenii au „multe în comun”.

„Realitatea este că astăzi, după anexarea Crimeei și agresiunea din Donbas, singurul lucru comun care a rămas este granița de stat: 2.295 de kilometri și 400 de metri. Iar Rusia trebuie să dea înapoi Ucrainei controlul asupra fiecărui milimetru. Abia după aceasta, putem să privim la ce mai există în comun între noi”, a scris președintele ucrainean.

Zelenski a mai scris că acțiunile Rusiei, precum interdicția exportului de petrol către Ucraina, încarcerarea unor cetățeni ucraineni în Rusia, emiterea de pașapoarte locuitorilor din teritoriile din Estul Ucrainei, controlate de separatiști susținuți de Rusia, „nu aduc cu nimic mai aproape relațiile țărilor noastre”.

„Este cu siguranță imposibil să numești astfel de relații frățești”, a mai comentat Zelenski.

Reacția vine după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus pe 29 aprilie că rușii și ucrainenii „pot avea până la urmă cetățenie comună, pentru că avem multe în comun”. Putin a semnat apoi un decret pentru acordarea de urgență a pașapoartelor și cetățeniei rusești pentru ucraineni și pentru deportații din era sovietică.

La câteva zile după victoria lui Zelenski, de pe 21 aprilie, Putin a mai semnat un alt decret, prin care a simplificat procedura obținerii cetățeniei ruse de către ucrainenii care locuiesc în regiunile estice Donețk și Luhansk, controlate de separatiști pro-ruși, susținuți de Moscova.

Zelenski a reacționat și atunci, spunând că ucrainenii nu ar trebui să se deranjeze, pentru că cetățenia rusă înseamnă „dreptul de a fi arestat pentru proteste pașnice” și „dreptul de a nu avea alegeri libere și competitive”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.