Newsbucuresti.ro: O stâncă de sute de tone din Masivul Ceahlău s-a prăbușit 1
Social Ultima Ora

Newsbucuresti.ro: O stâncă de sute de tone din Masivul Ceahlău s-a prăbușit

O stâncă uriașă din Masivul Ceahlău s-a prăbușit din cauze naturale. Salvamont Neamț spune că desprinderea s-a produs ca urmare a eroziunii liantului care susținea blocurile de calcar, după un proces de îngheț și dezgheț îndelungat, scrie newsbucuresti.ro.

Salvamont Neamț estimează că bucata de stâncă cântărește sute de tone.

Nicio persoană nu a fost rănită în momentul prăbușirii, a mai transmis Salvamont Neamț pe Facebook.

”In urma cu cateva zile unul din turnurile Ocolasului Mare s-a prabusit din cauze naturale. Stanca uriaza cantarind probabil sute de tone a traversat poteca turistica care lega Ocolasul Mic de Cabana Dochia . Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turisti in momentul prabusirii.

O echipa din cadrul compartimentului prevenire impreuna cu specialistul nostru in geologie s-au deplasat in zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc avand in vedere ca zona este traversata de o poteca turistica deosebit de fracventatata in sezonul de vara. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia)

Concluzia pe scurt esta ca prabusirea turnului se datoreaza eroziunii in urma procesului indelungat de inghet /dezghet acesta erodand liantului care sustinea blocurile de calcar. In partea superioara s-a observat si o urma a unei descarcari electrice de proportie mare care este posibil sa fi creat vibratiile care a declansat dislocarea.

La ora actuala exiata fragmate de diverse dimensiuni aflate in instabilitate si care se vor desprinde ulterior existand posibilitatea de a intersecta poteca turistica.!!!

In zilele următore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata de noi periculoasa.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.