Întâlnire de gradul zero. Frans Timmermans, față în față cu Viktor Orban
Ultima Ora Breaking News Externe Politic

Negocieri dure la Bruxelles pentru cele mai importante funcții din conducerea Unuinii Europene. Timmermans a fost respins

Partidul Popular European (PPE, dreapta) a respins duminică acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles, au afirmat mai mulţi responsabili ai partidului, relatează AFP.

„PPE refuză acordul care este propus. Este mort. Nu va fi niciun acord în această seară”, a declarat pentru AFP unul din aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului, la finalul unei reuniuni a liderilor europeni membri ai PPE organizate la Bruxelles înainte de summit.

„Niciunul din liderii din PPE nu a acceptat acordul care a fost negociat la Osaka”, a confirmat premierul irlandez, Leo Varadkar, membru al PPE.PPE revendică din nou preşedinţia Comisiei Europene şi doreşte să îl numească în această funcţie pe candidatul său, germanul Manfred Weber.

„Numele lui Weber este în continuare pe masă”, a subliniat Leo Varadkar.

„PPE ca partid a câştigat alegerile şi trebuie să obţină preşedinţia Comisiei Europene”, l-a susţinut omologul său croat, Andrej Plenkovic.

„Nu sunt sigur că poate fi încheiat un acord în această seară”, a declarat premierul croat.”PPE nu va propune alt candidat în această seară”, a anunţat el.PPE era dispus să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să sprijine candidatura pretendentului social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu condiţia să obţină preşedinţiile Parlamentului European şi Consiliului European.

În cursul discuţiilor din marja summitului G20 de la Osaka, liberalii au refuzat însă această repartizare. „Acordul a fost distrus”, a deplâns responsabilul PPE.

Propunerea respinsă de PPE prevedea desemnarea lui Frans Timmermans la preşedinţia Comisiei Europene, alegerea lui Manfred Weber (PPE) în fruntea Parlamentului European, atribuirea Consiliului European unui liberal şi desemnarea unui membru al PPE în funcţia de şef al diplomaţiei europene.AGERPRES

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.