Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană
Ultima Ora Externe Social

NATO avertizează! Criza provocată de CORONAVIRUS a amplificat alte provocări la adresa securităţii

Vorbind la o discuție online despre „Apărarea UE și prezentul și viitorul cooperării UE-NATO”, joi (9 iulie 2020), secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că pandemia COVID-19 arată că NATO trebuie să se alăture forțelor cu UE și alte organizații internaționale, precum și cu țări similare pentru a face față acestei crize și că nicio organizație nu poate răspunde la provocările actuale. El a subliniat că, de-a lungul crizei COVID-19, NATO și UE au consolidat cooperarea.

„ Avem astăzi 21 de țări care sunt atât aliați NATO, cât și state membre ale Uniunii Europene. 90% din populația UE de astăzi, la 27 de ani fără Marea Britanie, face parte și din Alianța NATO. Deci, ceea ce facem este să ne asigurăm că rămânem convergenți în analiza amenințărilor la adresa tuturor ”, a spus el.

Geoană a spus că alte provocări în materie de securitate au fost amplificate și accelerate de criză, precum activitățile militare rusești, ascensiunea Chinei și dezinformarea.

„ Un domeniu nou în care NATO și UE, precum și alți actori la nivel mondial, G7, ONU și alții au lucrat împreună este combaterea dezinformării. În ceea ce privește contra-narațiunile, țările precum Rusia sau China sau actorii non-stat, de asemenea Iranul, abuzează de această pandemie pentru a pune, în principiu, o sămânță a discordiei în cadrul societăților democratice. Și NATO și UE au lucrat în mod excepțional în strânsă cooperare pentru a combate acest lucru ”, a spus el.

Secretarul general adjunct a subliniat că NATO continuă să fie piatra de temelie „ nu numai a securității transatlantice, ci și o parte indispensabilă a ordinii globale ”.

El a subliniat că „ O puternică SUA și America de Nord – cooperarea europeană este esențială pentru interesul tuturor, europenilor și nord-americanilor, iubitorilor de libertate și credincioșilor democrației din toată lumea ”.

Geoană a vorbit la Forumul UE pentru Apărare Washington, o conferință organizată de Delegația Uniunii Europene în Statele Unite, în cooperare cu Instituția Brookings.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.