Monumentul Unirii din Alba Iulia va avea 1350 de tone, costă 10 milioane de lei și va fi gata în noiembrie 1
Ultima Ora Social

Monumentul Unirii din Alba Iulia va avea 1350 de tone, costă 10 milioane de lei și va fi gata în noiembrie

Monumentul Unirii din Alba Iulia va avea 1350 de tone, costă 10 milioane de lei și va fi gata în noiembrie.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a semnat contractul pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, al sculptorului Mihai Buculei.

Potrivit contractului, autorul își asumă că monumentul va fi realizat, amplasat și finalizat până la cel târziu 26 noiembrie, la timp pentru festivitățile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 decembrie 2018. Monumentul va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1350 de tone. Prețul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus.

„La începutul primăverii, Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost acuzat, pe nedrept, că a pierdut contractul pentru realizarea acestui monument. O informație falsă, având în vedere că nu puteam pierde ceva ce nu exista. Problema realizării Monumentului Marii Uniri din Alba Iulia, veche de 25 de ani, pentru că încă din 1993 sculptorul Mihai Buculei a câștigat concursul pentru realizarea acestui monument, a fost deblocată astăzi prin semnarea  contractului, potrivit căruia, așa cum și-a asumat autorul, la 1 decembrie, la Alba Iulia, ne vom putea bucura de acest monument. Am dovedit, așadar, că dacă avem suficientă determinare, putem găsi soluții pentru orice problemă, chiar și pentru cele <<istorice>>”, a declarat ministrul George Ivașcu, potrivit alba24.ro.

Ministerul Culturii și Identității Naționale va monitoriza cu atenție etapele de execuție a contractului și va oferi orice sprijin legal necesar, atât autorului, cât și autorităților locale, astfel încât termenul de finalizare a monumentului să fie respectat, pentru ca acesta să poată fi inclus în planul manifestărilor ce vor avea loc la 1 Decembrie în orașul-simbol al Marii Uniri, Alba-Iulia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.