Călător prin Dobrogea: Povestea pietrei care crește singură în mănăstirea Dervent 1
Social Ultima Ora

Călător prin Dobrogea: Povestea pietrei care crește singură în mănăstirea Dervent

Dobrogea înseamnă numai Marea Neagră și Delta Dunării? Nu, acest spațiu legendare are o mulțime de obiective turistice care sunt puțin cunoscute de turiștii obișnuiți. Iată câteva…

Dobrogea de sud. Un ţinut colinar, care nu numai prin peisaje, dar şi prin obiective turistice poate concura cu orice altă zonă a ţării. Să amintim doar Mănăstirea Dervent şi Peştera Sfântului Andrei, leagănului creştinismului românesc, şi ar fi de ajuns.

În incinta bisericii de la Mănăstirea Dervent, din sudul Dobrogei, există o cruce de piatră, făcătoare de minuni, care a crescut singură din pământ şi, se spune, continuă să crească în mod uluitor în fiecare an. Conform legendei, ea a apărut pe locul unde a fost martirizat un ucenic al Sfântului Andrei, apostolul lui Hristos, cel care i-a creştinat pe daci.

MINIVACANȚĂ. Ce putem vizita în Dobrogea: Peşterile suspendate de la Dumbrăveni

Se spune că obiectul din piatră e făcător de minuni

MINIVACANȚĂ. Ce putem vizita în Dobrogea: Peşterile suspendate de la Dumbrăveni

Ceea ce o face să crească, spune tradiţia populară, sunt lacrimile celor bolnavi care vin să se roage aici. Recent, piatra care creşte singură a fost acoperită cu o incintă din sticlă şi s-a lăsat doar un orificiu pentru a putea fi atinsă. Nu cu mulţi ani în urmă, a dispărut din ea o bucată.

Nimeni nu a putut să dea de urma hoţului. La şase luni de la dispariţia bucăţii de piatră, o persoană a lăsat la poarta mănăstirii o pungă în care se afla partea de cruce care lipsea şi un bilet. Acesta era scris chiar de hoţ, care spunea că furase bucata sperând că-i va aduce noroc, dar i-a adus numai necazuri.

Plecând de la Dervent, spre Ion Corvin, la un moment dat veţi vedea un indicator, spre dreapta, care duce la Peştera Sfântului Andrei. Drumul este bun, colinele împădurite, superbe.

Sfântul Andrei a fost unul dintre apostolii lui Iisus, care a venit în Dobrogea pentru a-i creştina pe daci, pe la anul 50 d. Hr. El a stat în peştera care astăzi îi poartă numele.

MINIVACANȚĂ. Ce putem vizita în Dobrogea: Peşterile suspendate de la Dumbrăveni

Practic, aici este locul de unde a început creştinismul pe teritoriul României de astăzi. De la Dervent reveniţi pe drumul spre Constanţa.

MINIVACANȚĂ. Ce putem vizita în Dobrogea: Peşterile suspendate de la Dumbrăveni

Mai mult ca sigur vă veţi opri la cetatea şi monumentul Tropaeum Traiani, de la Adamclisi.

Acestea au fost construite de împăratul roman Traian, după victoria pe care a repurtat-o împotriva dacilor în anul 102 d.Hr

MINIVACANȚĂ. Ce putem vizita în Dobrogea: Peşterile suspendate de la Dumbrăveni

După ce aţi vizitat Tropaeum Traiani, puteţi face dreapta pe drumul care duce spre Dumbrăveni, pentru a vedea ciudatele biserici suspendate, săpate în stâncă, din zonă.

În vara anului 1981, un ţăran din comuna Cerchezu sesiza istoricii de la Constanţa în legătură cu nişte ciudate încăperi scobite în peretele muntos, aflate lângă izlazul vitelor, situat la 4 kilometri de comuna Dumbrăveni.

Cercetătorii au descoperit un complex rupestru, cu încăperi dispuse pe două niveluri: parter şi etaj, locuit în două etape, sec. al V-lea – al VIl-lea şi sec. al IX-lea – al X-lea.

Călător prin Dobrogea: De la Peștera Sfântului Andrei, la piatra care crește singură în mănăstirea Dervent

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.