Ministrul Turismului, Bogdan Trif, anunță când va fi aprobată Legea Turismului
Bogdan Trif vrea prelungirea vacanței elevilor. ”Să găsim cea mai bună soluție pentru turism”
Ultima Ora Social

Ministrul Turismului dă asigurări românilor. ”Litoralul este pregătit”

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, este convins că Litoralul românesc va fi pregătit pentru a primi turiști peste aproximativ o lună, pe 1 Mai, când se va deschide noul sezon estival, acesta afirmând să „hotelierii vor fi pregătiți”, iar prețurile vor fi „reglate” de piață, conform mediafax.ro

Bogdan Trif a spus că în acest moment sunt lucruri bune pe litoral, dar și altele care „trebuie puse la punct”, astfel că anunță că va verifica pregătirile până la deschiderea sezonului.

„Eu spun că (litoralul – n.r.) este pregătit. Sunt lucruri bune. Mai sunt lucruri care încă trebuie puse la punct, dar, cu siguranță, hotelierii or să fie pregătiți la începerea sezonului estival. (…) Am să vin înainte de începerea sezonului. Și anul trecut am făcut acest lucru, chiar de trei ori, am avut întâlniri cu hotelierii. Dar trebuie să știți că industria de pe malul Mării Negre este 95 la sută privată. Deci toate aceste inconveniente de multe ori le reglează piața: ai un hotel la standarde, lumea o să vină. Dacă nu ții ritmul, cu siguranță regulile pieței or să te ducă spre alte situații mai neplăcute. (…) Sunt lucruri extrem de reușite, avem resort-uri foarte bune, care rivalizează cu toate celelalte din zona noastră – cu Bulgaria, pentru că știu că vă referiți tot timpul la vecinii noștri. Dar avem și lucruri mai puțin plăcute”, a spus Trif.

Întrebat dacă prețurile solicitate de hotelieri pentru minivacanța de 1 Mai sunt justificate, ministrul Turismului a spus că piața este liberă, iar statul nu se poate implica.

„Este o piață liberă și este o piață privată. Nu poate să intervină statul să reglementeze prețul pieței. Ar fi nesănătos. Ne-am întoarce probabil la vremurile de dinainte de Revoluție și cred că nimeni nu și-ar dori lucru acesta. Ei își adaptează prețurile în funcție de cerere și ofertă”, a declarat Trif.

De asemenea, ministrul Turismului a vorbit și despre criza forței de muncă din industria hotelieră, precizând că este și rezultat al salarizării, unii dintre operatori plătind salariul minim pe economie.

„În primul rând vreau să vă spun că școala românească produce încă specialiști. Avem, anual, 42.000 de studenți și liceeni care termină licee, școli profesionale sau facultăți de profil. Este important ca acești tineri să își găsească un loc de muncă în România. Dar ține foarte mult și de ofertă. Să nu se supere acum hotelierii pe mine! Am discutat cu foarte mulți. Unii nu se plâng de forță de muncă pentru că mi-au spus: Noi îi plătim. Le dăm salarii corecte!. Astfel încât ei nu pleacă în altă parte. Dacă îi ții pe salariul minim pe economie, probabil că acei oameni care au lucrat în turism or să se orienteze și spre alte industrii, spre alte locații din păcate, unde pot să-și asigure traiul zilnic”, a mai spus el.

Bogdan Trif s-a aflat, joi, în Constanța, la Pavilionul Expozițional din Mamaia, unde a început cea de-a XII-a ediție a Târgului de turism „Vacanța” Constanța, cel mai mare eveniment de profil din zonă în domeniul promovării turismului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.