Ministrul Justiției, despre extrădarea lui Radu Mazăre. Autoritățile din Madagascar dețin puterea
Ultima Ora Justiție

Ministrul Justiției, despre extrădarea lui Radu Mazăre. Autoritățile din Madagascar dețin puterea

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat, marți, că procedura de extrădare a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, ține acum exclusiv de autoritățile din Madagascar, precizând că decizia extrădării va fi luată acolo.

„Acum procedurile țin exclusiv de autoritățile din Madagascar. Deci ei sunt cei care, în momentul de față, analizează și vor lua deciziile pe care le consideră oportune”, a declarat ministrul interimar al Justiției.

Întrebată dacă are informații potrivit cărora instanța ar fi prelungit reținerea lui Radu Mazăre, Ana Birchall a precizat că nu a primit nicio informație oficială în acest sens. „Când o să am orice informație oficială, o să v-o comunic”, a mai precizat ministrul.

Ministerul Justiției a transmis luni documentele necesare în vederea extrădării fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, din Madagascar, luni la ora 09.00 acestea fiind primite de ministerul Justiției din Madagscar.

Birchall a explicat anterior și cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.