Ultima oră. Teodorovici anunță modificări la Ordonanța 114. Ce surprize ne așteaptă
Ultima Ora Politic

Ministrul Finanțelor RĂSPUNDE la acuzațiile Comisarului Corina Crețu. Ce scuze găsește Teodorovici

Ministrul Finanțelor RĂSPUNDE la acuzațiile Comisarului Corina Crețu. Ce scuze găsește Teodorovici

Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, i-a dat dreptate, marți seara, comisarului european Corina Crețu, când aceasta s-a plâns de accesarea fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură derulate în România.

Comisarul European pentru Politici Regionale va face o vizită în București.Mesaj pentru cabinetul Dăncilă
Comisarul European Corina Crețu

„Doamna Crețu trebuie să facă presiune pe statele membre și în special pe România”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la TVR1, marți seara, conform Mediafax.

Luni, comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, a declarat, într-o conferință de presă, că nu mai acceptă insultele din partea Guvernului României față de munca pe care o depune. Comisarul precizat că a făcut în cazul României eforturi extraordinare, în sensul că a fazat foarte multe proiecte, în valoare de 3 miliarde de euro. De această sumă a fost degrevat bugetul național, reușind să fie câștigată, nu pierdută. Astfel, în exercițiul de finanțare 2007 – 2013, România a ajuns la o rată de absorbție de peste 90%.

„Doamna Comisar Corina Crețu ce spune spune corect. În sensul că, probabil, în spațiul public românesc, au fost acuze vizavi de anumite proiecte mari de infrastructură, trimise la Bruxelles. A fost o discuție. În fine, dânsa spune «Dați-mi din România proiectele despre care vorbiți, pentru a le putea și după aceea deconta din banii europeni ceea ce voi cheltuiți». Dar acest lucru trebuie să se întâmple și trebuie să plece de la noi, din România, aceste cereri de finanțare”, a adăugat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susținut că, pentru unele proiecte, cererile de finanțare au plecat, sunt la Bruxelles, iar pentru altele sunt în definitivare. „Trebuie să trimitem urgent la Bruxelles toate aceste cereri de finanțare, pentru ca, în momentul în care începem să cheltuim, să nu rămânem pe buget, pentru că altfel ne crește deficitul, nejustificat”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul MFP spune că, în următoarele zile, va purta o discuție cu premierul Viorica Dăncilă și echipa care se ocupă de pregătirea acestor proiecte de infrastructură.

Printre proiectele amintite de ministrul Finanțelor se află podul de la Tulcea-Brăila. „El s-a semnat, începe să se lucreze, problema este cu trimiterea la Comisie. Se face ca: ce cheltuim în partea asta să nu rămână pe buget, să poți să-l decontezi la Comisia Europeană. Asta este principala discuție”, a explicat Teodorovici.

Un alt exemplu dat de oficialul MFP a fost Magistrala de metrou M6, despre care nu știe dacă este sau nu trimis la Bruxelles, autostrada din Moldova și alte astfel de proiecte mari.

Printre exemplele de proiecte realizate exclusiv din fonduri europene, ministrul Finanțelor a amintit Autostrada București-Giurgiu sau Drumul Craiova-Drobeta.

Acesta a adăugat că banii proveniți din fonduri europene ar trebui cheltuiți la începutul ciclului financiar pentru a putea fi produși în economie. „Dacă îi iau la final de ciclu financiar, bun, n-ai pierdut, dar nu te poți compara cu o situație de acest tip, ideală, în care cheltui bani, la început de ciclu financiar”, a mai spus Teodorovici.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.