MESAJ DE ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI. Zero Foamete: ”acțiunile noastre sunt viitorul nostru”
13 September 2018, Rome, Italy - FAO Director-General José Graziano da Silva. ESN Seminar
Ultima Ora Social

MESAJ DE ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI. Zero Foamete: ”acțiunile noastre sunt viitorul nostru”

MESAJ DE ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI. Zero Foamete: ”acțiunile noastre sunt viitorul nostru”

”Cu doar trei ani în urmă, în septembrie 2015, toate statele membre ale Națiunilor Unite au aprobat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție (Obiectivul nr. 2 al Dezvoltării Durabile) a fost definită de liderii mondiali ca fiind un obiectiv major al Agendei, o condiție sine qua non pentru o lume mai sigură, mai echitabilă și mai pașnică.

În mod paradoxal, nivelul foametei pe glob a crescut după semnarea Agendei. Conform ultimelor estimări, numărul persoanelor subnutrite din lume a crescut în anul 2017, pentru al treilea an consecutiv. Anul trecut, 821 milioane de oameni au suferit de foamete (11% din populația lumii – una din nouă persoane de pe planetă), majoritatea din ei, fermieri mici și de subzistență care trăiesc în zonele rurale sărace din Africa Subsahariană și Asia de Sud-Est.

Cu toate acestea, rata în creștere a oamenilor subnutriți nu este singura provocare majoră cu care ne confruntăm. Alte forme de malnutriție au crescut, de asemenea. În 2017, cel puțin 1,5 miliarde de persoane s-au confruntat cu deficiențe de micronutrienți care le subminează sănătatea și viața. În același timp, proporția de obezitate în rândul adulților continuă să crească, de la 11,7% în 2012 la 13,3% în 2016 (sau 672,3 milioane de persoane).

Foametea este în principal circumscrisă unor zone specifice, și anume a celor devastate de conflicte, secetă și sărăcie extremă; totuși obezitatea este peste tot și crește pe tot globul. De fapt, suntem martorii globalizării obezității. De exemplu: ratele de obezitate avansează în Africa mult mai repede decât în oricare altă regiune – opt din cele 20 de țări din lume cu cele mai rapide rate de obezitate în creștere sunt în Africa. În plus, supraponderarea copiilor a afectat 38 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani în 2017. Aproximativ 46% din acești copii trăiesc în Asia, în timp ce 25% trăiesc în Africa.

Dacă nu solicităm acțiuni urgente pentru a opri creșterea ratelor de obezitate, în curând vom avea mai mulți obezi decât subnutriți. Rata în creștere a obezității se produce la un cost socio-economic imens. Obezitatea este un factor de risc pentru multe boli non-transmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și unele tipuri de cancer. Estimările indică faptul că impactul economic global al obezității este de aproximativ 2 trilioane USD pe an (2,8% din PIB-ul mondial). Acest lucru este echivalent cu impactul fumatului sau al conflictelor armate.

În acest an, Ziua Mondială a Alimentației (sărbătorită la 16 octombrie) își propune să reamintească comunității internaționale angajamentul său politic fundamental față de omenire – eradicarea tuturor formelor de malnutriție – și să sporească nivelul de înțelegere a faptului că atingerea unei lumi cu zero foamete până în 2030 (în 12 ani) este încă posibil. Experiența Braziliei este un exemplu bun în acest sens.

Conform estimărilor FAO, foametea în Brazilia a fost redusă de la 10,6% din totalul populației (aproximativ 19 milioane de persoane) la începutul anilor 2000 la mai puțin de 2,5% în trieniul 2008-2010, perioada de timp minimă în care FAO poate face o inferență statistică semnificativă. Această reducere a numărului de persoane subnutrite a fost posibilă în principal datorită angajamentului ferm al fostului președinte Lula și implementării politicilor publice și a programelor de protecție socială care abordează sărăcia extremă și impactul secetelor prelungite în partea de nord-est a țării.

De fapt, guvernele au cel mai fundamental rol în realizarea obiectivului Zero Foamete prin asigurarea faptului că persoanele vulnerabile au venituri suficiente pentru a cumpăra produsele alimentare de care au nevoie sau mijloacele pentru a le produce  – chiar și în momente de conflict.

Cu toate acestea, liderii mondiali trebuie să aibă în vedere faptul că conceptul de Zero Foamete este mai larg și nu se limitează la lupta împotriva subnutriției. Scopul său este de a oferi oamenilor necesarul de nutrienți pentru o viață sănătoasă. Zero Foamete cuprinde eradicarea tuturor formelor de malnutriție. Deci nu este vorba doar de asigurarea oamenilor cu alimente suficiente, ci și cu alimente nutritive.

Sistemele alimentare globale actuale au sporit disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor procesate, care sunt foarte calorice și cu densitate energetică, bogate în grăsimi, zahăr și sare. Sistemele alimentare trebuie transformate astfel încât toți oamenii să poată consuma alimente sănătoase și hrănitoare. Trebuie să abordăm obezitatea ca pe o problemă publică, nu ca pe o problemă individuală. Acest lucru necesită adoptarea unei abordări multisectoriale care să implice nu doar guvernele, ci și organizațiile internaționale, instituțiile naționale, organizațiile societății civile, sectorul privat și cetățenii în general.

Trebuie să fie un efort colectiv pentru adoptarea unor diete sănătoase, care să includă, de exemplu, crearea de norme, cum ar fi etichetarea și interzicerea unor ingrediente dăunătoare, introducerea unui curs despre nutriție în programul școlar, adoptarea metodelor de evitare a risipei și a deșeurilor alimentare, precum și stabilirea unor acorduri comerciale care să nu împiedice accesul la alimentele proaspete și nutritive cultivate la nivel local, provenite din agricultura de familie.

„Acțiunile noastre sunt viitorul nostru” este mesajul Zilei Mondiale a Alimentației din 2018. Este momentul să ne reînnoim angajamentul și, cu atât mai important, sprijinul politic către o lume durabilă, lipsită de foamete și de toate formele de malnutriție. ” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro Directorul General FAO José Graziano da Silva.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.