Măsurile de urgență în Ungaria. Parlamentul European solicită UE să impună sancțiuni și să oprească plățile 1
Ultima Ora #coronavirus Externe

Măsurile de urgență în Ungaria. Parlamentul European solicită UE să impună sancțiuni și să oprească plățile

•Starea de urgență pe durată nedeterminată și limitarea libertății de exprimare sunt incompatibile cu valorile Uniunii Europene

•Comisia ar trebui să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, iar Consiliul ar trebui să pună în aplicare articolul 7

•Finanțarea Uniunii Europene trebuie să fie condiționată de respectarea statului de drept

Democrația și drepturile fundamentale sunt amenințate în Ungaria, afirmă majoritatea deputaților, îndemnând Comisia și Consiliul să protejeze cetățenii maghiari și statul de drept.

În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele CE, Věra Jourová și cu președinția croată, majoritatea vorbitorilor au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate. Aceștia au criticat, de asemenea, atitudinea pasivă a Consiliului și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament.

Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au comparat măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania.

Background

În rezoluția sa din 17 aprilie 2020, Parlamentul a declarat deja că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”. Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale […], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii