Cerere pentru Guvern. ”Să modifice și să declasifice Anexa la Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni”
Cerere tăioasă pentru viitorul Guvern. Să renunțe la ideea desființării Ministerului pentru Românii de Pretutindeni
Ultima Ora Social

MAE oferă noi informații deputatului Constantin Codreanu cu privire la copiii Cameliei Smicală

În iunie, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe clarificări cu privire la posibilul transfer al unuia dintre cei doi copii ai Cameliei Smicală – Mihai – în Estonia.

Redăm mai jos răspunsul oferit de Ministrul Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, deputatului Constantin Codreanu.

„Domnule președinte,

Urmare solicitării dumneavoastră înregistrată la Camera Deputaților cu nr. 4c-21/509/13.06.2019, având ca obiect ultima sesizare a doamnei Camelia Jalaskoski (Smicală) privind cazul fiului acesteia minor, Mihai Jalaskoski, cu dublă cetățenie română și finlandeză, aflat în custodia autorităților finlandeze pentru protecția copilului, vă comunicăm următoarele:

La data de 13 iunie 2019, ambasadorul României la Helsinki a avut o convorbire telefonică cu Mihai Jalaskoski care a informat că s-a întors din excursia de o zi la Tallin fără incidente. Nu s-a pus niciodată problema transferării acestuia în Estonia, conform celor afirmate de mamă.

În ceea ce privește solicitarea doamnei Jalaskoski de a primit azil politic, repatriere sau orice altă formă de protecție a ea și a celor doi copii, vă facem cunoscut faptul că misiunea diplomatică română i-a reiterat limitele asistenței și protecției consulare, în special, în cazul persoanelor cu dublă cetățenie. I s-a precizat că depunerea unei cereri de azil, ca formă de protecție internațională, nu îi este aplicabilă, având calitatea de cetățean român. De asemenea, i-au fost aduse la cunoștință că nu i se mai poate acorda protecție în sensul solicitat de aceasta, respectiv, refugierea, împreună cu cei doi minori, în localurile misiunii diplomatice, acest aspect contravenind prevederilor convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Subliniem că atât doamna Camelia Jalaskoski, cât și ambii minori rezultați din căsătoria încheiată în Finlanda dețin dublă cetățenie, română și finlandeză, și au domiciliul pe teritoriul Finlandei, iar în conformitate cu legislația finlandeză și practica internațională aplicabilă în cazurile cu dublă cetățenie, cetățenia efectivă atât a mamei, cât și a minorilor, este cea finlandeză, aceasta prevalând în raport cu cetățenia română (aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor și demersurilor diplomatice și de asistență consulară ale părții române).

Situația doamnei Jalaskoski a fost și rămâne o preocupare prioritară a MAE și a Ambasadei României la Helsinki, care vor acorda în continuare întreaga asistență consulară posibilă în beneficiul cetățenei române”.

Constantin Codreanu: „Consecvența mea cu privire la monitorizarea cazului dramatic al doamnei doctor Camelia Smicală (Jalaskoski) este una pe care nu o poate contesta nimeni. La puțin timp după preluarea mandatului de deputat și a celui de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, cazivul respect a devenit o prioritate pentru activitatea mea parlamentară. Faptul că am reușit și o victorie importantă după vizită în Finlanda – autoritățile finlandeze acceptaseră o întrevedere a ambasadorului nostru cu cei doi copii – m-a făcut să cred că putem obține, în timp, o soluție definitivă în acest caz. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

Sunt în mod permanent atent la tot ceea ce se întâmplă cu privire la acest caz și am decis ca și acum, deși era greu de explicat logica „trasnferului”, să alertez MAE pentru a avea informații clare cu privire la cele semnalate de doamna Smicală. Îi asigur de tot sprijinul meu pe Camelia, Mihai și Maria, 3 oameni extraordinari care, în ciuda comportamentului abuziv al autorităților finlandeze, rămân a fi o familie”.

*****

Instituția finlandeză pentru Protecţia Copilului i-a separat forțat și brutal de mama lor, în luna mai 2015, în baza unor simple și nefondate suspiciuni de intenție de a emigra în România, pe copiii minori ai doamnei doctor Camelia Smicală (Jalaskoski), Maria și Mihai Jalaskoski. Doamna Camelia Smicală (Jalaskoski) și copiii săi minori dețin dublă cetățenie: română și finlandeză. Cei doi copii răpiți familiei au fost separați și plasați forțat în instituții de tip închis. Nedreptatea care li s-a făcut acestor copii români și suferința morală îndurată de ei ne-au determinat să luăm atitudine și să ne solidarizăm cu ei, și să încercăm o rezolvare amiabilă a cazului, în interesul suprem al copiilor.

În perioada 30 mai – 1 iunie 2017, deputatul Constantin Codreanu a condus delegația Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Finlanda, pentru a ne documenta la fața locului asupra acestui caz dramatic. Am avut întâlniri cu doamna Camelia Smicală (Jalaskoski) în locuința ei din Tampere, cu ambasadorul României la Helsinki, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătăți în Finlanda, ai Serviciului Social din cadrul primăriei Tampere, precum și cu membrii Comisiei pentru probleme sociale a Parlamentului Finlandei.

Doamna Camelia Smicală a informat delegația, până la acea dată, poliția nu a cercetat numeroasele plângeri depuse împotriva tatălui, însoțite de probe, respectiv certificate medico-legale și declarațiile martorilor. Copiii au fost dați în anul 2015 tatălui, iar autoritățile au fost nevoite să îi replaseze din cauză că acesta îi maltrata însă, fără să fie luată în considerare posibilitatea de a-i da în custodie mamei. Doamna Camelia Smicală a mai precizat că cei doi copii au fost amenințați de către reprezentanții instituției sociale că nu vor merge niciodată în România și că nu vor mai vorbi limba română dacă mai îndrăznesc să transmită scrisori cum a fost cea dată la ONU. Aceasta a mai precizat că tatăl copiilor săi minori a fost extrem de violent și i-a amenințat pe copii, băgându-i cu capul sub apă până aceștia cereau îndurare.

Deputat Constantin Codreanu: „Urmare a vizitei delegației noastre parlamentare autoritățile finlandeze au acceptat să-i permită ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, să-i viziteze pe cei doi minori ținuți în captivitate instituțională, iar doamna Camelia Smicală a fost concediată din serviciu, sub pretextul de a-i fi defăimat și agresat pe asistenții sociali care i-au răpit copiii cu brutalitate. O asemenea situație nu ne poate lăsa indiferenți.

Constatăm cu profund regret și stupoare că Finlanda încalcă în cazul copiilor doamnei Camelia Smicală prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, ale Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Ca stat semnatar al Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, România dispune de dreptul de a sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depunând o Plângere contra Finlandei, sau de a compărea ca parte terță interesată într-un eventual dosar acceptat pe rolul CEDO ca urmare a unei Plângeri depuse de doamna Camelia Smicală în interesul celor doi copii minori ai săi, cetățeni români”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Constantin Codreanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.