Victor Ponta, atac la Dacian Cioloș. ”Nu putem fi alături de ei”
Lovitură pentru Victor Ponta. Probleme pentru liderul Pro România. A fost trădat
Ultima Ora Politic

Lovitură pentru Victor Ponta. Se deschide dosarul în care este acuzat de luare de mită

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a amânat audierile în dosarul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al orașului Ploiești, Iulian Bădescu, deoarece Curtea Constituțională nu a motivat decizia în cazul completurilor nespecializate în fapte de corupție. Următorul termen: 7 octombrie, conform ziare.com

 Și dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt judecați Victor Ponta și Dan Șova, a fost amânat, din motive similare, tot pe 7 octombrie.

Completul de 5 judecători trebuia să audieze astăzi mai mulți martori, dar procurorul DNA a cerut că procesul să se amâne pentru că CCR să publice motivarea deciziei în Monitorul Oficial.

Decizia CCRSebastian Ghiță și Iulian Bădescu au fost achitați în acest dosar, în septembrie 2017, de un complet de 3 judecători de la Înalta Curte. În iulie 2019, CCR a stabilit că procesele de corupție judecate în faza de fond de completuri de 3 judecători de la Înalta Curte vor fi rejudecate de completuri specializate în judecarea faptelor de corupție.

CCR a explicat că este vorba de cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți și soluționate de această, în prima instanța, anterior datei de 23 ianuarie 2019, când a fost emisă Hotărârea Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care sunt formate completuri specializate în judecarea cauzelor de corupție.

Cel puțîn 25 de dosare de mare corupție aflate pe rolul Înaltei Curți, în care au fost pronunțate sentințe în prima instanța de către completuri nespecializate în fapte de corupție, sunt afectate de această decizie.

Cazul lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu este unul din dosarele afectate de această decizie. Așa că luni, vicepreședintele Înaltei Curți, Iulian Dragomir, a anunțat că procesul se amână pe 7 octombrie.

Sancțiuni pentru polițiști

La termenul de luni a fost adus în sala, însoțit de un jandarm, unul dintre martorii cheie, Iulian Tănase, denunțător în acest dosar.

Președintele completului a anunțat că în cazul polițiștilor din Prahova care nu au pus în aplicare la timp mai multe mandate de aduce, au fost date sancțiuni disciplinare, fără a da alte detalii.

Supărarea judecătoruluiÎn luna iunie, completul de 5 judecători de la Înalta Curte a trimis o adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, și șefului Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pentru a face un control la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova, după ce polițiștii nu au pus în aplicare mai multe mandate de aducere.

„A devenit România stat federativ și Prahova nu pune în executare mandatele?”, a spus nervos președintele completului, judecătorul Iulian Dragomir.

El s-a arătat supărat de faptul că la ultimile 4 termene Poliția din Prahova nu l-a putut aduce la audieri pe Iulian Tănase.Judecătorul a fost ferm.

„La termenul din 9 septembrie să fie adus cu însoțitor. De dată asta, mandatul va fi executat de jandarmi, prin Brigada Specială a Jandarmeriei București. Facem adresa în atenția inspectorului general, Cătălin Sindile.

Facem adrese și la ministrul de Interne, Carmen Dan, și în atenția inspectorului general al Poliției Române, chestiorul Ioan Buda. Pentru demararea unei cercetări administative la Poliția Prahova pentru neîndeplinirea mandatului, din februarie și până în mai. Cercetarea va fi făcută după caz de corpul de control al MAI sau al IGPR. În adresa vom indică faptul că poliția nu a adus martorul”, a explicat Dragomir.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.