Liviu Dragnea votează într-o secție secretă, departe de ochii poporului
Ultima Ora Politic

Liviu Dragnea a dat lovitura în Parlament. Și-a dat puterea absolută

Camera Deputaților, decizională, a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”, care prevede înființarea, în acest sens, a Comisiei „România 2040”, condusă de președintele Camerei Deputaților, scrie ziare.com

Proiectul de lege are că obiect de reglementare instituirea obligației elaborării și actualizării Strategiei de dezvoltare economică și socială a României pe termen lung, denumită Strategia „România 2040”. Această va cuprinde scenarii și politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate.Strategia se va actualiza la un interval de trei ani.

Autoritățile administrației publice, Academia Română, academiile de ramură, instituțiile de învățământ superior, instituțiile de cercetare-dezvoltare de drept public și privat, sindicatele și patronatele de ramură, precum și organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei „România 2040”, scop în care se înființează Comisia „România 2040”, organism consultativ, fără personalitate juridică.

Proiectul a fost votat în bloc de PSD, UDMR și ALDE și de 14 dintre cei 16 deputați ai minorităților prezenți. PNL și USR s-au opus în grup.Vezi aici numele deputaților care au votat acest proiect de lege.

Urmează zilele în care proiectul poate fi contestat la Curtea Constituțională de către partide, iar apoi de președinte, după ce îl va primi la promulgare.Care este obiectivul urmaritConform prevederilor adoptate, în sensul prezenței legi, Strategia „România 2040” presupune atingerea obiectivelor propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială și setul de politici publicestrategice care ar trebui implementate, țînând cont de principiile dezvoltării durabile.

Strategia „România 2040” se elaborează prin dezbatere națională și cuprinde scenarii și politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Această strategie se elaborează sub directă coordonare a Camerei Deputaților, care asigura conducerea întregului proces. Inițial, se prevedea că strategia se elabora sub coordonarea Parlamentului.Comisia „România 2040” este condusă de președintele Camerei Deputaților. Coordonarea metodologică și științifică a activității Comisiei „România 2040”, precum și a întregului proces de elaborare a strategiei este realizată de Consiliul de Programare Economică și Comisia Națională de Strategie și Prognoza.

Comisia „România 2040” își desfășoară activitatea pe o perioada de un an de la dată intrării în vigoare a prezenței legi, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât și în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare și sinteză.

Conform actului normativ, Comisia „România 2040” este alcătuită din: președintele Camerei Deputaților, care este și președintele Comisiei „România 2040”, doi reprezentanți ai Guvernului desemnați de premier, doi reprezentanți ai Președinției, câte un reprezentant al partidelor parlamentare, câte doi reprezentanți ai comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, doi reprezentanți ai Academiei Române desemnați de președintele forului, câte doi reprezentanți ai Consiliului de Programare Economică și ai Comisiei Naționale de Strategie și Prognoza, cinci personalități ale științei, din mediul academic și universitar, desemnate de conducerea Comisiei „România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică, precum și un reprezentant desemnat de Consiliul Național al Rectorilor.

Membrii Comisiei „România 2040” sunt numiți prin hotărâre a Camerei Deputaților, conform nominalizarilor.În vederea asigurării transparenței decizionale și a validării direcțiilor de dezvoltare, Comisia „România 2040” organizează dezbateri publice, sub formă unor forumuri naționale, cu participare deschisă, în care se prezintă rezultatele de etapă.

Forumurile naționale se organizează sub egida Camerei Deputaților, opiniile fundamentate exprimate în cazul dezbaterilor urmând a fi integrate în strategie.Strategia „România 2040” de dezvoltare se elaborează prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat și pesimist, diferențiate în raport cu premisele, obiectivele și liniile directoare stabilite de Comisia „România 2040”. Această se corelează cu Planul național de adoptare a monedei euro, realizat potrivit prevederilor OUG 24/2018, cu Strategia națională pentru dezvoltare durabilă a României 2030, precum și cu strategiile sectoriale aprobate de Guvern.Activitatea Comisiei „România 2040” se finalizează cu proiectul următoarelor documente:

  • Declarația politică de asumare a Strategiei
  • Strategia „România 2040”
  • prognozele și scenariile de dezvoltare, precum și detalierea acestora sub formă unui raport de fundamentare
  • propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale și a principalelor politici publice necesare pentru implementarea strategiei

În vederea aplicării măsurilor prevăzute în această strategie, Guvernul adopta, în condițiile legii, proiecte de acte normative. Guvernul pune în aplicare programele și proiectele de dezvoltare din Strategia „România 2040”.

Cheltuielile legate de organizarea, funcționarea și activitatea specifică a Comisiei „România 2040” se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate în acest sens.Camera Deputaților este for decizional în privința acestui proiect de lege.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.