Legea care susține persoanele cu autism așteaptă vot pozitiv la Camera Deputaților
Ultima Ora Politic

Legea care susține persoanele cu autism așteaptă vot pozitiv la Camera Deputaților

Astăzi, când la nivel mondial se sărbătorește Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, este de datoria noastră, mai mult ca oricând, să ne luptăm pentru drepturile copiilor și adulților cu autism.

Astăzi ne amintim de cei peste 67 de milioane de oameni din lumea întreagă care trăiesc cu tulburare de spectru autist, reprezentând aproximativ 1% din populaţia globului, mai mulți decât cu SIDA, diabet si cancer, la un loc. Ne gândim și la cei aproximativ 30.000 de copii din România din statisticile neoficiale, care rămân nediagnosticați, deşi luptă în fiecare zi cu această tulburare.

Știm că autismul se poate recupera. 47% din copiii cu autism pot să recupereze atât de mult încât să nu poată fi deosebiți de  copiii tipici. Cu cât se intervine mai  timpuriu, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.

Având în minte aceste lucruri, am lucrat împreună cu organizațiile neguvernamentale din domeniu o inițiativă de modificare a legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Inițiativa își propune să îmbunătățească cadrul legislativ propunând:

  • depistarea precoce a tulburării de spectru autist prin obligativitatea aplicării screening-ului de către medicul de familie
  • gratuitatea serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale pentru persoanele diagnosticate
  • posibilitatea furnizorilor de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat de a-și constitui echipe integrate care să intervină, precum și includerea psihiatrilor ca membri ai acestor echipe, împreună cu ceilalți specialiști deja existenți
  • crearea unui Registru Unic de evidență centralizată a persoanelor cu tulburări de spectru autist din România, cu scopul unei evidențe clare și a unor tratamente și terapii mai eficiente.

“Inițiativa de modificare a Legii 151/2010 este gândită ca un pachet de măsuri integrate menite să ofere sprijin pornind de la diagnosticare precoce, susținerea rolului important al ONG-urilor în furnizarea de servicii și colectarea de date într-un registru unic pentru a putea gândi intervenții corecte. Din păcate, colegii din Senat, dintr-o lipsă de înțelegere sau poate de interes a subiectului, au eliminat diagnosticul precoce și crearea registrului unic, 2 componente esențiale pentru funcționarea sistemului de intervenție în cazul persoanelor diagnosticate, chiar dacă Ministerul Sănătății a avizat favorabil modificările. Am încredere că la Camera Deputaților, prin expertiza Comisiei de Sănătate, colegii vor îndrepta aceste erori și vom avea raport pozitiv și susținere trans-partidică pentru această inițiativă atât de necesară pentru copiii și adulții cu autism”, a declarat deputatul Gabriela Podașcă.

Inițiativa legislativă este înregistrată cu numărul 727/2018 la Camera Deputaților și poate fi găsită aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17557.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.