Lovitură în PNL. Primarul din Piatra Neamț, condamnat la 3 ani de închisoare
Ultima oră. Fost deputat, condamnat la 8 ani de închisoare
Ultima Ora Social

Lege nouă. Românii sunt atenționați. Vor fi pedepse cu închisoarea

Cetățenii care distribuie sau publică fără consimțământ imagini intime ale unei persone ar putea să fie pedepsiți cu închisoarea, de la 3 luni la 2 ani, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat. Inițiativa legislativă a primit recent aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, informează ziarul Alba24.ro.

Inițiatorii proiectului pentru completarea art. 226 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal susțin, în expunerea de motive, că noua infracțiune este deja pedepsită în alte țări europene, iar la noi s-au petrecut astfel de cazuri și s-a constatat că persoana care a comis această faptă nu a putut fi pedepsită în niciun fel.

Fapta unei persoane care distribuie, fără consimțământ, imagini intime, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, prevede noul act normativ. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Imaginile intime sunt considerate imagini cu caracter de nuditate ale unei persoane identificate sau identificabile sau în care persoana este implicată într-un act sexual.

Propunerea include pornografia din răzbunare ca faptă penală în cadrul articolului 226 din Codul Penal – Violarea vieții private.

Potrivit proiectului, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Conform documentului, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Prin imagine intimă se înțelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care își expune total sau parțial organele genitale, anusul sau zona pubică sau, în cazul femeilor, sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.

„Nu constituie infracțiune fapta săvârşită:

(a) dacă a fost necesară pentru prevenirea, surprinderea sau dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;

(b) dacă a fost autorizată, în cazuri temeinic justificate, de către un organ judiciar în cursul unor proceduri judiciare”, mai prevede proiectul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.