Lansarea European Movement România 1
Lansarea European Movement România
Ultima Ora Politic

Lansarea European Movement România

Lansarea filialei din România a celei mai vechi organizații pro-europeneVictor Negrescu:

„European Movement Romania va deveni principala platformă de dezbateri privind politicile europene“Miercuri, 25 septembrie 2019, Reprezentanța Comisiei Europene în România a găzduit, în sala „Nicolae Titulescu“, evenimentul care a marcat lansarea oficială a European Movement Romania, filiala celei mai vechi reţele de organizații pro-europene din Europa.Reuniunea s-a bucurat de prezența secretarului general al European Movement International, Petros Fassoulas, a șefului interimar al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Cristian Buchiu, a profesorului universitar doctor Iordan Gh. Bărbulescu, laureat al Premiului Cetățeanului European, a președintelui Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, a membrului în plenul Consiliului Economic și Social din România, Marin Florian, precum și a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice, exponenţi ai mediului asociativ, sindical, patronal sau academic, jurnalişti şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Fondatorul filialei din România a European Movement, Victor Negrescu, a subliniat, în cadrul evenimentului, că organizația își propune să devină locul în care societatea civilă, mediul de afaceri, sindicatele, patronatele, structurile asociative, partidele politice, autoritățile locale și mediul academic se strâng laolaltă pentru a defini împreună propuneri concrete privind refondarea Uniunii Europene.„Ne propunem să asigurăm platforma care să faciliteze participarea activă a cetățenilor și a părților interesate, în vederea dezvoltării de soluții europene pentru problemele noastre comune.

Acționând împreună putem influența procesul decizional, în vederea creării de politici în favoarea unei Europe cuprinzătoare, transparente și unite“, a declarat Victor Negrescu.Informaţii suplimentareMișcarea Europeană (European Movement) este cea mai mare rețea pan-europeană de organizații pro-europene. Este prezentă în 34 de țări și înglobează 38 de asociații internaționale, reunind societatea civilă, mediul de afaceri, sindicate, patronate, organizaţii non-guvernamentale, partide politice, autorități locale și mediul academic.

Mișcarea Europeană a fost creată oficial la 25 octombrie 1948, Duncan Sandys fiind ales președinte, iar Léon Blum, Winston Churchill, Alcide De Gasperi și Paul-Henri Spaak președinți de onoare. Prima realizare majoră a Mișcării Europene a fost crearea Consiliului Europei în mai 1949.

Mișcarea Europeană a fost, de asemenea, responsabilă pentru înfiinţarea Colegiului Europei din Bruges și a Centrului European de Cultură din Geneva.Încă de la înfiinţare, Mișcarea Europeană a jucat un rol esențial în procesul de integrare europeană, prin exercitarea influenței sale asupra instituțiilor europene și naționale. A luptat în favoarea alegerii directe a componenţei Parlamentului European de către toți cetățenii europeni, în favoarea Tratatului privind Uniunea Europeană și, de asemenea, a unei Constituții Europene.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.