15 ani de securitate Nord-Atlantică. ”Țara noastră pe un drum pro-occidental fără echivoc”
Ultima Ora Politic

La 15 ani de la aderarea la NATO, România rămâne ancorată fără echivoc în parcursul său euro-atlantic

Vineri, 29 martie 2019, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a adresat un mesaj cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să menționeze: ”Marcăm, azi, 15 ani din momentul în care țara noastră a devenit parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie. Pe 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Prezența României în NATO reprezintă pentru noi, românii, cea mai solidă garanţie de securitate. Prezența NATO în România reprezintă pentru aliații noștri garanția că poporul român și-a asumat irevocabil parcursul euro-atlantic odată cu integrarea în cele două structuri definitorii: Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

România trebuie să continue demersul pentru respectarea angajamentelor privind alocarea celor 2% din PIB pentru sectorul apărării și dezvoltarea de capabilități, precum și contribuția națională la misiuni, operații și activități, conform dezideratului aliat de împărțire echitabilă a responsabilităților.

Pe de o parte, aceste angajamente şi eforturi sunt în interesul direct al României, care este, astfel, mai bine apărată, dar reprezintă şi o contribuţie valoroasă la întărirea relaţiei transatlantice. Pe de altă parte, ele reprezintă pentru aliații noștri semnalul clar de implicare a României în misiunile NATO și angajamentul ferm în promovarea valorilor pe care le împărtășim pe axa transatlantică alături de partenerul nostru strategic – Statele Unite ale Americii.

Realizând pe deplin statutul său de pilon de securitate regională și sprijinind consecvent demersurile de întărire a Alianței, recent, România a ratificat, în Parlament, protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO. Suntem a şaptea dintre cele 29 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice care ratifică aderarea la NATO a fostei republici iugoslave, după ce autorităţile de la Skopje au rezolvat disputa cu Grecia în privinţa denumirii ţării.

Săptămâna viitoare, vom marca și 70 de ani de existență a Alianței. Așadar, spun La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România! We are NATO”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Constantin Codreanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.