Klaus Iohannis, PARTICIPARE la Forumul la nivel înalt Africa-Europa
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis, PARTICIPARE la Forumul la nivel înalt Africa-Europa

Klaus Iohannis, PARTICIPARE la Forumul la nivel înalt Africa-Europa

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 decembrie a.c., la Viena, la Forumul la nivel înalt Africa-Europa, la invitația Cancelarului Federal al Republicii Austria, domnul Sebastian Kurz, și a Președintelui Republicii Rwanda, domnul Paul Kagame.

Președinția austriacă a Consiliului UE, alături de Președinția Uniunii Africane, a organizat Forumul la nivel înalt Africa-Europa în spiritul unei noi alianțe între cele două continente, bazate pe un parteneriat egal și constructiv destinat dezvoltării cooperării și comerțului.

Forumul a reunit șefi de stat și de guvern din statele membre UE și din statele de pe continentul african, înalți reprezentanți ai instituțiilor europene, ai instituțiilor financiare internaționale și ai companiilor din domeniul inovării și noilor tehnologii.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, în cadrul reuniunii politice din marja Forumului, că inovația și digitalizarea sunt domenii în care țara noastră poate aduce valoare adăugată în relația UE-Africa, dar și la nivel bilateral, cu statele africane. Totodată, Președintele României a reliefat oportunitățile oferite de acest Forum pentru promovarea expertizei companiilor românești și a profesioniștilor români din domeniul IT în rândul partenerilor africani.

Președintele Klaus Iohannis a evaluat că dezvoltarea acestui sector în statele din Africa poate contribui la atingerea scopului comun de a crea locuri de muncă și de a oferi o șansă la un viitor mai bun tinerelor generații din Africa, ținând cont de potențialul existent pe continentul african, atât din punct de vedere al dezvoltării tehnologice, cât și al capitalului uman.

Cu acest prilej, Președintele României i-a asigurat pe participanții la reuniune, că, în spiritul Forumului de la Viena, țara noastră va continua, pe parcursul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, să promoveze, alături de ceilalți parteneri din UE, acțiuni de cooperare între Europa și Africa, de natură să se înscrie în seria demersurilor menite să ridice nivelul schimburilor comerciale, să conducă la crearea de locuri de muncă și de noi oportunități de colaborare între cele două continente.

Forumul de la Viena a reliefat posibilitățile multiple de dialog constructiv dintre Europa și Africa, dincolo de provocările comune celor două continente, iar Președintele Klaus Iohannis a evocat și cooperarea îndelungată tradițională între România și statele din Africa în domeniul educațional, precum și contribuția țării noastre în domeniul păcii și securității, prin prezența specialiștilor români la misiunile de pace ale ONU și UE din spațiul african.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.