Klaus Iohannis, acuzat de PSD. ”Blochează investiții de 1,5 miliarde de euro” 3
Iohannis
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis, acuzat de PSD. ”Blochează investiții de 1,5 miliarde de euro”

Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene: Klaus Iohannis blochează investiții de peste 1,5 miliarde euro din fonduri europene prin refuzul de a numi un nou ministru al Mediului 

Klaus Iohannis, acuzat de PSD. ”Blochează investiții de 1,5 miliarde de euro” 4

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, îl acuză pe Președintele României, Klaus Iohannis, că blochează cu bună știință proiecte guvernamentale de mediu, finanțate cu fonduri europene. În acest sens, Ministrul Fondurilor Europene dă exemplu 6 proiecte de apă și apă-uzată în valoare totală de 1.558.685.670 euro, proiecte condiționate de obținerea avizului Ministrului Mediului, portofoliu blocat de președintele Klaus Iohannis.

“Săptămâna aceasta, Guvernul României ar fi trebuit să adopte o Hotărâre de Guvern prin care proiectele vizând rețelele de apă și apă-uzată să poată beneficia de aplicarea ratei forfetare de 6% din veniturile nete, agreată cu Comisia Europeană. Această măsură este ultimul pas într-un proces la care s-a lucrat intens în ultimele luni pentru a permite semnarea urgentă a contractelor de finanțare cu operatorii regionali de apă. Orice zi de întârziere afectează implicarea orașelor în proiecte și semnarea contractelor de lucrări, iar ulterior, pentru transmiterea cât mai rapidă a proiectelor spre aprobare la CE. Din păcate, prin refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta numirea ministrului mediului, toate procedurile sunt blocate din cauza lipsei avizului ministrului de resort”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Roxana Mînzatu face referire la cele mai avansate proiecte pregătite pentru accesarea de fonduri europene POIM pentru investiții majore în rețele județene de apă și canalizare blocate de lipsa unui ministru interimar la Mediu:

•          Constanța – 593.184.990 euro (valoare eligibilă)

•          Olt  – 210.114.413 euro (valoare eligibilă)

•          Buzău  – 292.925.510 euro (valoare eligibilă)

•          Satu Mare – 211.811.629 euro (valoare eligibilă)

•          Onești – 47.000.000 euro (valoare eligibilă)

•          București Ghidigeni – 40.974.215 euro (valoare eligibilă)

Proiectele urma să deservească o populație totală de 1.171.727 de cetățeni, beneficiari ai serviciilor de alimentare cu apă potabilă și 751.177 de cetățeni, beneficiari ai serviciilor de canalizare.

“Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că din dorința sa de a bloca PSD și Guvernul României ajunge să facă rău românilor, beneficiari de programe care se derulează cu fonduri europene. Nu a înțeles nici astăzi, după cinci ani de mandat în fruntea țării, că deciziile sale afectează viața oamenilor. Președintele ar trebui, mai degrabă, să le explice românilor, de la înălțimea tribunei prezidențiale, de ce blochează proiectele de apă și apă-uzată, să le spună celor peste 1.2 milioane de oameni din Constanța, Olt, Buzău, Satu Mare, Onești sau București, de ce lucrările nu se execută și de ce România va ajunge în situația de a nu putea cheltui banii europeni pe proiecte de necesitate publică”, a mai declarat ministrul Roxana Mînzatu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.