Exclusiv. Au mințit bătrânii. PSD nu a indexat pensiile doi ani la rând, în mod ilegal. Cazul se află la Curtea Constituțională
Ultima Ora Social

Klaus Iohannis a luat DECIZIA. Ce plan va lansa Președintele în curând

Klaus Iohannis a luat DECIZIA. Ce plan va lansa Președintele în curând

Președinția României declara că vrea să prioritizeze educația, prin proiectul „România Educată”, indiferent de ce partid va fi la guvernare.

Acestea sunt cele șapte mari teme abordate în raportul România Educată care va fi lansat de administrația prezidențială pe 5 decembrie la Palatul Cotroceni:
– carieră didactică
– managementul educațional
– reducerea abandonului școlar
– învățământul profesional și tehnic
– învățământul superior
– educația timpurie
– evaluarea elevilor/ studenților.

Fiecare dintre cele șapte teme va avea un raport tehnic propriu, iar toate aceste documente vor fi puse în dezbatere publică timp de trei luni.

La lansarea raportului România Educată, la Cotroceni vor fi invitați toți miniștrii Educației de după 1989. Surse oficiale au declarat că dezbaterile privind educația vor continuă anul viitor timp de trei luni, după care președintele Klaus Iohannis va chema la consultări toate partidele politice pentru a ajunge la o viziune comună asupra educației din România și a felului în care această ar trebui să arate.
Aceleași surse au declarat că prin România Educată, Președinția României vrea să prioritizeze educația, indiferent de ce partid va fi la guvernare. în cadrul proiectului România Educată, va fi lansat și un proiect finanțat de Comisia Europeană, prin OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).
Pentru România Educată și conceperea rapoartelor pe cele șapte mari teme, Administrația Prezidențială a colaborat cu Ministerul Educației Naționale în baza unui protocol. Administrația Prezidențială nu-și propune schimbarea Legii Educației, dar va trimite rezultatele raportului la Ministerul Educației în cazul în care o nouă lege a educației va fi elaborată.
„România Educată, proiectul pe care îl voi lansa peste doar câteva zile, este, de fapt, România viitorului, o țară bazată pe valori, care pune nevoile cetățeanului în prim-plan. Educația este singură cale viabilă prin care energia creatoare a națiunii poate să fie canalizată către progres și dezvoltare”, a punctat Klaus Iohannis.
Și Guvernul are în vedere creșterea sumelor destinate finanțării Educației cu cel puțîn 15% anual față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțîn 6% din PIB, conform declarațiilor prim-ministrului Viorica Dancila.
Anunțul vine, totuși, în contextul în care la ultima rectificare bugetară Guvernul a redus fondurilor destinate Educației.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.