Kelemen Hunor a cerut scuze românilor
Kelemen Hunor a făcut anunțul. Ungurii vor avea candidat la prezidențiale
Ultima Ora Politic Social

Kelemen Hunor estimează că UDMR nu va mai trece pragul electoral

„Trebuie să ne mobilizăm toţi, împreună, să depăşim lipsa de încredere şi să prezentăm cauza noastră comună şi în Parlamentul European” – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, astăzi, la Oradea, în cadrul şedinţei CRU.

„UDMR are o sarcină dificilă în campania pentru alegerile europarlamentare din 2019, dar această activitate intensă poate avea rezultatele dorite numai dacă există unitate în rândul membrilor organizaţiei. Este nevoie ca noi toţi să ne adresăm comunităţii maghiare” – a subliniat preşedintele UDMR, exprimându-şi totodată convingerea că Uniunea va avea succes în 2019, cu toate că , uneori, este pusă în situaţia de a intra în defensivă, iar unii răspund cu atac la apărare.

Campania actuală are o miză uriaşă, pentru că Uniunea Europeană este într-un proces de schimbare. Marea întrebare este, totuşi, dacă continentul va porni în direcţia corectă după declanşarea reformelor propuse şi aflate în derulare. Schimbările, cu sau fără maghiari, se vor produce oricum. Alegerea este ca în cazul trenului care soseşte în gară pe 26 mai: există posibilitatea urcării în acest tren dar şi alegerea rămânerii pe peron.

Referitor la colaborarea cu Partidul Civic Maghiar, preşedintele UDMR a subliniat: cauza maghiară poate fi susţinută cel mai eficient prin unitate şi solidaritate – UDMR a realizat acest deziderat la alegerile europarlamentare din 2014, iar ulterior şi la alegerile locale şi parlamentare din 2016. Liderul UDMR consideră că şi în cazul celor trei competiţii electorale care vor avea loc în următorii doi ani, pot fi găsite soluţii corecte pentru toţi, inclusiv pentru PCM.

Deşi PCM a decis să nu propună candidaţi pe lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European – dar susţine lista Uniunii pentru că serveşte cauza maghiară – aceasta rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie, la fel şi pentru Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi pentru membrii societăţii civile.

„Stabilirea ordinii pe liste a candidaţilor nu a fost o decizie uşoară pentru Consiliul Permanent al Uniunii, având în vedere faptul că toţi candidaţii nominalizaţi sunt foarte bine pregătiţi profesional, oameni valoroşi, cu iniţiativă – a subliniat preşedintele Uniunii. Două locuri eligibile nu puteau fi distribuite pentru cinci şi nu este adevărat faptul că i s-ar fi retras cuiva sprijinul politic. Decizia CP trebuie să fie acceptată şi susţinută de toată lumea, pentru că această alegere se referă la viitorul comunităţii” – a spus preşedintele UDMR.

Preşedintele Kelemen Hunor a vorbit şi despre subiectul tensionat din interiorul PPE. Poziţia sa clară este că nu de excluderea FIDESZ ar trebui să fie preocupat PPE în aceste luni înainte de alegeri. Este contraproductiv din punct de vedere moral şi politic faptul că cel mai mare grup din PE duce la dezbinare, nu poate acţiona unitar – iar astfel poate doar să dea apă la moara socialiştilor.

Dacă va exista un vot privind excluderea FIDESZ, UDMR va vota împotriva acestuia. Cu toate acestea, preşedintele UDMR este încrezător că până la 20 martie această problemă poate fi rezolvată şi că acest conflict va fi închis fără să se ajungă la vot.

„Cel mai important lucru pentru comunitatea maghiară din Transilvania este ca PPE să fie cea mai mare forţă politică după alegerile europarlamentare, cea care va decide reformele pe care Uniunea Europeană va trebui să şi le asume” – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.