A început RĂSCOALA ”pestei porcine”. DSV, dată afară dintr-o comună din Oltenia. Oamenii au cerut ”DOVADA” bolii
Ultima Ora Social

Îngrijorări pentru Pesta Porcină. ”Dacă se va propaga și în Argeș, zeci de mii de oameni nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun  ”

Îngrijorări pentru Pesta Porcină. ”Dacă se va propaga și în Argeș, zeci de mii de oameni nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun  ”

Dănuţ Bica, deputat PNL, afirmă că, dacă pesta porcină africană se va propaga și în Argeș, zeci de mii de oameni nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun  

 

          Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica adresează un avertisment dur guvernanților cu privire la riscul extinderii epidemiei de pestă porcină și în județul Argeș, în contextul în care boala a ajuns deja în județele învecinate, și solicită adoptarea de măsuri urgente pentru prevenirea unei astfel de situații catastrofale:

,,Am avertizat în mai multe rânduri că, dacă pesta porcină africană se va extinde și în Argeș, alte mii de români nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun. M-am adresat personal domnului ministru Petre Daea, printr-o interpelare, în speranța că măcar în ceasul al doisprezecelea domnia sa se va trezi și va acționa, în baza competențelor și obligațiilor funcției pe care o deține, limitând pătrunderea epidemiei în județul nostru. Chiar dacă boala este deja prezentă în județele învecinate, printr-o acțiune responsabilă și profesionistă s-ar putea împiedica răspândirea acesteia în Argeș și de aici în tot Sudul României.

Din păcate, toată vara, în plină situație de criză, miniștrii Guvernului PSD-ALDE, în loc să implementeze acțiunile care se impuneau, au invadat ecranele televizoarelor, dându-și cu părerea și propunând soluții care de care mai fanteziste. Oare Guvernul crede că o să scăpăm de această epidemie cu rugăciuni? Nu! Nicidecum! Trebuie luate măsuri! Altfel, o parte importantă din economia județului Argeș se va prăbuși și mulți oameni care lucrează în acest sector și în domeniile adiacente vor rămâne pe drumuri.

Am făcut apel la Guvern, iar acum fac apel și la deputații din majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cerându-le să nu-i lase și pe argeșeni fără porcii din gospodării. Creșterea porcilor reprezintă și la noi în județ o activitate tradițională. Carnea de porc este un aliment de bază pentru consumul întregii populații. Pentru unele localități crescătoriile de porci constituie o componentă deosebit de importantă a economiei locale, cu implicații semnificative atât în ceea ce privește activitatea fermelor producătoare de cereale, cât și a industriei de prelucrare a cărnii. Pe lângă acest aspect, în mediul rural în general și în mod particular în zona Argeșului, creșterea porcilor în gospodăriile țărănești și sacrificarea acestora în ajunul sărbătorilor de Crăciun reprezintă nu doar o tradiție bine păstrată, care nu a fost afectată nici măcar de constrângerile impuse de regimul comunist, ci și principala sursă de hrană pentru cea mai mare parte a anului.

Din păcate, epidemia de pestă porcină africană, care se extinde în prezent cu o viteză amețitoare la nivelul teritoriului național, în condițiile unei gestionări incompetente a crizei de către autoritățile abilitate, a adus într-o situație dezastruoasă această activitate, cu consecințe deosebit de grave atât pe plan economic, cât și asupra nivelului de trai al populației. Harta actualizată a focarelor din Uniunea Europeană, realizată de Comisia Europeană, arată că România este țara cea mai afectată de virus, în trei sferturi dintre județe fiind înregistrate în prezent fie focare declarate, cu boala confirmată la porci, fie restricții la comercializare.

Guvernul nu mai are acum dreptul la niciun fel de scuze. Trebuie să treacă la treabă și să oprească propagarea pestei în zonele încă neafectate, iar, dintre acestea, Argeșul este extrem de important pentru tot Sudul României. Epidemia a ajuns deja la limitele geografice ale județului nostru, afectând o parte din județul Brașov, iar de câteva zile și județul Dâmbovița. Nimic nu ar mai trebui să-i împiedice pe guvernanți să intervină și să limiteze dimensiunile dezastrului. Înțelegem că singurul obstacol l-a constituit faptul că domnul Dragnea nu terminase de vândut toți porcii de la ferma fiului său. Dar acesta a reușit să-și valorifice cei 10000 de porci pe care îi deținea, chiar dacă pentru interesele familiei sale a distrus un întreg sector al zootehniei romanești.”

Deputatul Dănuţ Bica condamnă atât incompetenţa, cât și reaua credință dovedite de Guvern în gestionarea crizei pestei porcine africane:

,,Au trecut aproape doi ani de la campania pentru alegerile parlamentare, în care candidații coaliției PSD-ALDE îi îndemnau pe români să îndrăznească să creadă în ei, în onestitatea și competența lor. Toate promisiunile făcute atunci s-au dovedit a fi iluzorii și majoritatea alegătorilor au ajuns deja să înțeleagă că au fost înșelați și să regrete voturile acordate. În schimbul lor au primit numai nepăsare și cinism. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă respingerea de către deputații majoritarii PSD-ALDE, săptămâna trecută, a propunerii PNL de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă, care ar fi trebuit să scoată la suprafață adevărul despre dezastrul provocat zootehniei românești de incompetența dovedită de Daea și Dăncilă în gestionarea crizei pestei porcine africane. Este cunoscut faptul că, atât Comisia Europeană, cât și statele vecine, ne-au avertizat încă de anul trecut cu privire la pericolul extinderii acestei epidemii. Și atunci și acum Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale era același mult lăudat domn Petre Daea. Faptul că majoritatea parlamentară a împiedicat premeditat aflarea adevărului este confirmat și de informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora guvernanții au cunoscut, dar nu a vrut să confirme oficial proliferarea pestei porcine pe teritoriul României, cu scopul de a proteja interesele financiare ale unora dintre acoliții lor. Drept urmare, noi, deputații liberali, am inițiat o moțiune simplă având drept subiect criza creată, pe care o vom supune dezbaterii în plenul Camerei Deputaților săptămâna viitoare.

Nu pot să închei fără a semnala faptul că în discursul public liderii PSD și ALDE se laudă pe toate canalele mass media că vor acorda despăgubiri oamenilor care și-au văzut porcii luați din curte și eutanasiați. Le solicit ca măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, să le spună acestora adevărul crud și anume că incompetența lui Daea și Dăncilă le-a omorât porcii. Să le mai spună românilor că despăgubirile vor veni tot din banii lor, ai contribuabililor, deoarece nu-i vor aduce nici Daea, nici Dăncilă și nici Dragnea de la ei de acasă, iar de la Comisia Europeană nu sunt semne că vom primi ajutoare, tot din cauza incompetenței Guvernului.

Știm cu toții că niciun român nu va fi bucuros când la Crăciun, în loc să taie și să mănânce porcul crescut de el, va merge la magazin să cumpere carne de import, mai scumpă și de o calitate inferioară. Nici în cele mai negre vise țăranii noștri nu și-ar fi închipuit că vor ajunge vreodată în această situație catastrofală. Din păcate, cele trei Guverne ale lui Liviu Dragnea au reușit să transpună coșmarul în realitate.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.