PSD s-a răzbunat cu cinism pe deținuții politici în Parlament. Ce au putu să facă astăzi senatorii
Indemnizații mai mari de astăzi pentru foștii deținuți politici
Ultima Ora Social

Indemnizații mai mari de astăzi pentru foștii deținuți politici

Legea prin care este majorată indemnizaţia acordată foştilor deţinuţi politici şi categoriilor asimilate, la 700 de lei pentru fiecare an de suferinţe din cauze politice, promulgată joia trecută de președintele Klaus Iohannis, a intrat luni în vigoare.

Legea a fost promulgată de șeful statului pe 25 iulie și publicată în Monitorul Oficial pe 26 iulie.

Pe 12 iunie, Camera Deputaților a adoptat, decizional, legea privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Legea inițiată de PNL prevede majorarea indemnizaţiei acordate foştilor deţinuţi politici şi categoriilor asimilate, la 700 de lei pentru fiecare an de suferinţe din cauze politice.

„Soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit”, mai prevede actul normativ promulgat de șeful statului.

Consiliile locale ale municipiilor pe raza cărora funcţionează filiale sau subfiliale ale Asociaţiilor Foştilor Deţinuţi Politici şi/sau ale Deportaţilor, ori sediile centrale ale acestora, pot atribui spaţii corespunzătoare cu scutire de la plata impozitelor, taxelor şi chiriilor pe perioada existenţei acestora.

Dovedirea situaţiilor prevăzute la art.1, mai precis faptul că „a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964”, se face de către persoanele interesate, cu acte oficiale, eliberate în termen de 30 de zile, la cerere, de către organele competente, sau prin orice mijloc de probă prevăzut de lege. În cazul persoanelor cu domiciliul în străinătate dovedirea situaţiilor prevăzute la art.1 se poate face şi cu documente oficiale emise de către organele competente din statul de reşedinţă”, potrivit legii intrată, luni, în vigoare.

De asemenea, legea stipulează că „cererile pentru stabilirea drepturilor prevăzute în prezenta ordonanţă se depun la casa judeţeană de pensii sau, după caz, la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. În cazul persoanelor cu domiciliul în străinătate, cererile pot fi transmise şi prin alte mijloace de comunicare, inclusiv în format electronic, cu confirmare de primire”.

O altă prevedere a actului normativ arată că „indemnizaţiile acordate în baza prezentei legi sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi potrivit legii”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.