În caz de CUTREMUR, suntem terminați: ”Simularea arată dezastrul din Sănătate”
Ultima Ora Social

În caz de CUTREMUR, suntem terminați: ”Simularea arată dezastrul din Sănătate”. Mii de răniți nu ar avea nicio șansă

Un asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara atrage atenţia că simularea cutremurului cu magnitudinea de 7,5 pe Richter arată că zecile de mii de victime nu ar avea mari șanse, chiar dacă ar supraviețui inițial, fiindcă sistemul sanitar ar fi copleşit.

În caz de CUTREMUR, suntem terminați: ”Simularea arată dezastrul din Sănătate”. Mii de răniți nu ar avea nicio șansă

Simularea demonstrează, din nou, cât de nepregătit e sistemul sanitar, căpușat de actuala clasă politică, pentru gestionarea situației în cazul producerii unei calamități”, susține Raul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, din Timișoara și membru al Platformei RO100.

Acesta mai spune că, în cazul producerii unui asemenea cutremur, istoria și experiența ne arată că în Bucureşti ar fi zeci de mii de victime: „La simularea pregătită și anunțată, spitalele din București au avut capacitatea de a primi 150 de victime. Atât. Asta înseamnă că, în realitate, zecile de mii de victime nu ar avea mari șanse, chiar dacă ar supraviețui inițial, fiindcă sistemul sanitar ar fi copleşit.”

Raul Pătrașcu este de părere că exerciţiul de simulare „Seism 2018” este propagandă: „Inspectoratul pentru Situații de Urgență a promis încă din 2016 că va lua măsuri de pregătire, însă vedem că, după doi ani de guvernare PSD-ALDE, lucrurile nu au progresat deloc, iar pericolul este real.”

Raul Pătraşcu mai spune că atoritățile trebuie să le explice cetățenilor de ce nu s-a făcut niciun progres în toți acești ani și de ce preferă exerciții de comunicare în dauna unor măsuri concrete:„Un exercițiu de simulare se face atunci când ai luat măsuri, ești pregătit și poți simula condițiile reale ale unui dezastru, nu un scenariu minimalist care să dea doar bine pe sticlă.”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat începerea, în weekend, a unei simulări de cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, cea mai amplă care are loc în Uniunea Europeană, în ultimele două decenii.

„Seism 2018” este un exercițiu internațional, la care participă 26 de state şi care va dura până în 18 octombrie. Timp de cinci zile sunt simulate diverse situații, atât pe timp de zi, cât și noaptea. Exercițiul se desfășoară în București, dar și în marile centre universitare, iar acţiunile de salvare se petrec ca într-o situație reală: sunt scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție circulă cu girofar, vin aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților.

Pe parcursul simulării, sunt prezenți observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din SUA, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii și de la NATO.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.