ICR Tel Aviv a susținut prima participare românească la Jerusalem Design Week 1
Ultima Ora Social

ICR Tel Aviv a susținut prima participare românească la Jerusalem Design Week

Un număr de peste 20 de mii de vizitatori au trecut pragul Casei Hansen – fostul spital de leproși din Ierusalim, transformat într-un centru cultural  israelian de anvergură –, care găzduiește ediția din acest an a Jerusalem Design Week. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în data de 13 iunie 2019, beneficiind de prezența unui public format atât din profesioniști în domeniul design-ului, cât și din iubitori de artă contemporană. Organizatorii au prevăzut și alte evenimente, programate pe toată durata manifestării, fapt care a asigurat o vizibilitate sporită și instalației primului artist român participant la o ediție a Jerusalem Design Week, Petrică Mogoș.

Evenimentul a avut ca temă principală, pentru ediția din anul 2019, EAST. În acest context al „orientării spre Orient”, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a susținut prezența la Jerusalem Design Week a unuia dintre fondatorii revistei bucureștene Kajet. Aria de cercetare a lui Petrică Mogoș vizează contextul din Europa de Est și din România, în particular. Al doilea număr al revistei Kajet a fost dedicat utopiilor și futurismului est-european, subiect pornind de la care artistul român a creat și prezentat la Jerusalem Design Week o instalație interactivă – ”Histories of Easternfuturism”, pe tema trecutului și viitorului în Europa de Est și în România, folosind imagini de arhivă și materiale de pop art. Proiectul propus de Kajet, “Histories of Easternfuturism”, a fost selectat în cadrul Jerusalem Design Week în urma unui apel public de proiecte lansat la începutul anului 2019.

„Histories of Easternfuturism” reprezintă o lentilă critică asupra trecutului și viitorului Europei de Est. Realizată sub forma unei instalații video, participative și interactive, cu caracter pedagogic și informativ, “Histories of Easternfuturism” permite publicului să interacționeze în mod direct cu trecutul istoric și cultural al Europei de Est. Din punct de vedere compozițional, instalația se bazează pe o serie extinsă de cadre vizuale și fire narative ce provin din arhive publice și materiale publicate anterior în revista Kajet, de mai mulți artiști, printre care Alina Cristea, Mihai Șovăială, Nikita Dembinski, Alin Cincă, Dragoș Vasiloaia, Cosmin Nicolae. Prin activitatea editorială, Kajet și instalația propusă contribuie la întărirea poziției producătorilor culturali pe plan extern prin promovarea unor materiale culturale cu potențial internațional, devenind astfel un exponent important în susținerea relațiilor culturale internaționale ale României.

Publicația Kajet este o revistă de 240 pagini, în limba engleză, distribuită internațional în peste 20 de țări, conținând proză literară, eseuri antropologice, reportaje de fotografie documentară, poezie, etc. Kajet reprezintă o reacție la tensiunile internaționale care grevează asupra sferelor socio-culturale locale, emanând dintr-o nevoie urgentă de a valorifica firele narative est europene ignorate/oprimate și de a întrerupe procesele de romanțare și exoticizare ale acestei zone geografice.

Petrică Mogoș este co-editorul publicației Kajet Journal și co-fondator al Dispozitiv Books (editură și librărie din București concentrată asupra culturii est-europene) și Camera Arhivă (proiect de digitalizare de publicații vechi), fiind absolventul Universităților din Liverpool și Erasmus din Rotterdam. Interesele lui de cercetare se află la intersecția dintre politicile neoliberale contemporane, formele de arhivare ale memoriei culturale și condiția marginalității în post-socialismul târziu. A activat în domeniul editorial (Bido Lito, Corner, Europeens Revue, n-ost Berlin) și a publicat articole academice în jurnale de specialitate (Eastern European Politics and Societies, Media History). A ținut o serie de prezentări în cadrul mai multor conferințe academice și evenimente culturale (Groningen, Porto, Olomouc, Amsterdam, Milano, Hamburg), câștigând diferite premii, burse, finanțări (ESHCC Talent Grant; Erasmus Trustfonds; Professor Lambers Prize nominalizare, AFCN).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.