Halucinant! În România s-au inventat ”elevii-fantomă” care toacă bani de la buget! 1
Ultima Ora Justiție Social

Halucinant! În România s-au inventat ”elevii-fantomă” care toacă bani de la buget!

Treisprezece profesori din judeţul Neamţ şi o secretară de liceu au fost condamnaţi în primă instanţă pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale, după ce ar fi falsificat cataloage pentru a-şi păstra numărul de clase şi norme, potrivit adevărul.ro. Profesorii au contestat condamnările, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Bacău.

Nu mai puţin de 15 angajaţi ai Liceului Tehnologic ”Ion Ionescu de la Brad”, din localitatea Horia, judeţul Neamţ, au fost puşi sub acuzare în acest caz fără precedent. Cu toţii au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată, însă la finalul procesului, la instanţa de fond, faţă de unul dintre inculpaţi a încetat procesul penal ca urmare a decesului acestuia.  Toţi ceilalţi inculpaţi, 13 profesori şi secretarea liceului din Horia, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi.

Magistraţii Judecătoriei Roman au manifestat însă multă clemenţă faţă de profesorii acuzaţi, în ciuda gravităţii faptelor.  Toţi cei 14 inculpaţi au fost condamnaţi la câte un an şi trei luni înschisoare cu suspendare sub supraveghere, însă faţă de mai bine de jumătate judecătorii au decis amânarea aplicării pedepsei, ceea ce înseamnă că în cazul în care nu vor săvârşi noi fapte penale în perioada de supraveghere condamnările nu se vor regăsi în cazier.

Deşi au primit pedepse sub minimum special şi nici nu li s-a interzis dreptul de a profesa, 13 din cei 14 inculpaţi au contestat sentinţa, dosarul urmând a fi judecat în calea de atac de către magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Judecătorii instanţei de fond au dispus anularea notelor a nu mai puţin de 20 de elevi din patru ani de studii, despre care s-a stabilit că au fost înscrişi în mod fictiv în cataloage, ei necălcând vreodată la şcoală.

Toţi elevii fictivi erau înscrişi în clasele de seral.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.