Guvernul PSD descrie noua lege a pensiilor : O viață mai bună pentru părinții și bunicii noștri 1
Ultima Ora Politic

Guvernul PSD descrie noua lege a pensiilor : O viață mai bună pentru părinții și bunicii noștri

Plenul Camerei Deputaților va adopta astăzi proiectul de lege privind sistemul public de pensii, un act normativ care va reda demnitatea părinților și bunicilor noștri, după o viață de muncă. Noua lege a pensiilor, inițiată de fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, are o serie de îmbunătăţiri faţă de actul normativ aflat acum în vigoare.

Proiectul acestui act normativ este structurat pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială şi imprescriptibilitate, fiind una dintre cele mai importante măsuri din Programul de Guvernare al PSD.

Proiectul prevede în mod expres că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculărilor va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată în plată, caz în care va fi menţinută pensia primită iniţial. Nu vor fi modificate nici vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici stagiul complet de cotizare.

Vor fi corectate inechităţile semnalate în sistemul public de pensii, în sensul eliminării cazurilor de discriminare între cuantumuri diferențiate de plăți ale pensiilor, acordate pentru aceleași stagii de cotizare. Astfel, după intrarea în vigoarea a acestui act normativ, vor dispărea definitiv situaţiile discreţionare şi discriminatorii existente în trecut în sistemul public de pensii. Vor fi anulate situațiile în care oameni care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, au beneficiat până acum de pensii diferite valoric. De asemenea, vor fi eradicate şi ipostazele abuzive în care femeile primeau pensii mai mici decât bărbaţii, chiar dacă erau la egalitate în ceea ce priveşte vechimea, condiţiile şi contribuţiile, dar prin noua lege pensiile respective se vor egaliza.

Cele mai relevante noutăţi ale actului normativ se referă la introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade contributive, asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. Legea mai prevede menţinerea celor patru categorii de pensii de până acum, respectiv de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate şi de urmaş, cu anumite modificări de structură.

Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, iar din anul 2022 valoarea punctului de referinţă se va indexa, anual, cu procentul inflaţiei.

Remarc și faptul că puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut 18% în ultimii doi ani. Acest fapt a fost posibil prin creșterea plafonului de venit pentru pensionari la medicamentele compensate cu 90%, și majorarea cu 158% a indemnizației pentru persoanele cu handicap. Nu în ultimul rând, pensia socială minimă garantată va ajunge, începând cu 1 septembrie a.c., la 704 lei, față de 400 lei cât era în 2015.

Persoanele vârstnice merită tot respectul nostru, al celor mai tineri, pentru sacrificiile făcute până la vârsta pensionării. De aceea, pensionarii noștri trebuie să fie înconjurați de o atenție sporită din partea statului, iar prima condiție este să primească pensii decente, pe măsura muncii depuse. Prin adoptarea acestui proiect privind sistemul public de pensii, vârstnicii vor avea mult-așteptata recunoștință, printr-un venit sporit care să le permită un trai mai liniștit și o viaţă demnă, a declarat într un comunicat remis newsteam.ro deputatu PSD Alexandra Presură.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.