Guvernul Ciucă dat în judecată, chiar înainte de schimbarea premierului
Guvernul Ciucă dat în judecată, chiar înainte de schimbarea premierului
Exclusiv Social Ultima Ora

Guvernul Ciucă dat în judecată, chiar înainte de schimbarea premierului. Se cere anularea Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit salariul minim la doar 1.863 lei net. S-a lansat și o petiție

Guvernul Ciucă va fi dat vineri în judecată de către Comunitatea Declic.

Inițiatorii le cer judecătorilor să oblige Guvernul Ciucă să anuleze HG prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei.

Angajații pe salariul minim au dreptul la un trai minim decent.

Asta doar pe hârtie. În realitate, Guvernul nu aplică legea existentă încă din anul 2020 și calculează salariul minim după formule care avantajează doar angajatorii.

România este paradisul afaceriștilor dornici de profit cât mai mare și forță de muncă inacceptabil de prost plătităDe aceea, salariul minim net este acum inuman de mic, raportat la nevoile lunare ale unui om. Este doar 1863 de lei, net, când ar trebui să fie 3275 de lei.

Suma lunară pentru un trai decent cuprinde cheltuieli pentru masă, casă, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic, igienă personală, educație și cultură, îngrijirea sănătății, vacanțe și recreere, precum și constituirea unui fond de economii.

Ministerul Muncii plănuiește să aplice formule greșite și pentru anii următori.

Vrea să stabilească salariul minim la jumătate din salariul mediu din România. Asta înseamnă că salariul minim va crește, în continuare, foarte puțin.

Guvernul poate și trebuie să corecteze formula de calcul a salariului minim. Ar putea face asta, dacă ar ține cont de valoarea coșului minim și de creșterea acestuia, pe o perioadă mai lungă de timp.

Așa, cu un plan clar, angajații pe salariul minim vor avea siguranța că nu vor munci aproape pe gratis, iar angajatorii își vor putea face un plan pentru a suporta costurile.

Declic îi dă pe mâna procurorilor
Declic îi dă pe mâna procurorilor

Dar premierul și ministrul Muncii nu vor corecta formula de calcul dacă nu îi obligăm noi, cetățenii.

Acum este momentul să ne facem auziți și să punem presiune pe guvernanți. Dacă nu luptăm pentru salarii minime corecte, angajații vor continua să trăiască în sărăcie cruntă sau să plece din țară”, arată inițiatorii.

PETIȚIA

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.