Copiii români sunt în pericol. Ce măsuri se cer pentru nu a fi expuși la muncă forțată și periculoasă
Eurostat
Ultima Ora Economic Politic Social

Guvernul a mărit puțin alocația celor mai săraci cetățeni ai Europei: copiii României

Majorarea alocaţiilor pentru copii intră în vigoare de luni, iar plata aferentă lunii aprilie se va face în mai, a declarat, duminică seara, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Marius Budăi.

„De mâine intră (în vigoare – n. r.) alocaţiile majorate pentru copii, dar se primesc în mai. Noile valori vor fi de de 150 lei, respectiv 300 de lei. Drepturile aferente lunii aprilie se plătesc din mai”, a spus ministrul Muncii.

Astfel, alocațiile vor fi de 31 de euro pentru copiii cu vârsta peste 2 ani și de 62 de euro pentru cei sub doi ani. Acestea sunt cele mai mici alocații din Europa. Spre comparație, cele mai mari alocaţii sunt în Olanda, unde elevii încasează lunar 273 de euro. Pe locul al doilea, se află Italia, cu 258 de euro. În Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie. 

Ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor a fost adoptată în februarie de Guvern însă, pentru a putea plăti sumele, era nevoie ca preşedintele României să promulge Legea bugetului de stat.

„Ca urmare a deciziei Parlamentului României de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat prin Legea bugetului pe 2019, Ministerul Muncii a întocmit proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care a fost aprobat în Guvern. Prin acest proiect am modificat Legea 61/1993 şi Legea 448/2006. Ordonanţa a fost adoptată dar, pentru a putea face plata alocaţiilor, avem nevoie ca domnul preşedinte să promulge legea bugetului de stat. Totuşi, pentru a nu ajunge să fim puşi în imposibilitatea de a aplica această Ordonanţa şi pentru a nu încălca Legea finanţelor publice, am modificat Ordonanţa pe articolul II şi am spus că va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare celei la care se promulga Legea bugetului de stat”, a explicat, în 20 februarie, Marius Budăi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului anunţa atunci că noile alocaţii vor fi de 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocaţia va fi de 300 de lei şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani în cazul celor cu dizabilităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 15 martie decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019.

În februarie 2019 au beneficiat de alocaţie de stat 3.633.782 copii. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti – 330.676 şi în judeţele Iaşi – 180.699, Suceava – 137.451 şi Bacău – 130.585.conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Strategia naţională privind reducerea sărăciei arată că de la criza economică încoace, segmentul cel mai vulnerabil al populaţiei îl reprezintă copiii cu vârste între 0 şi 17 ani. Practic, copiii sunt cei mai săraci cetăţeni ai României. Mai mult, tendinţa este ca sărăcirea celor mici să se accentueze.

Conform UNICEF, sărăcia în cazul copiilor înseamnă că aceștia nu dispun de două sau mai multe din următoarele 14 elemente în gospodăriile unde locuiesc: trei mese pe zi; cel puţin o masă cu carne zilnic; fructe şi legume proaspete în fiecare zi; cărţi potrivite pentru vârsta copilului; echipamente pentru sporturi în aer liber (bicicletă, role patine, etc); activităţi de petrecere a timpului liber regulate (înot, joc, un instrument etc); cel puţin o jucărie de copil; posibilitatea de a participa la excursii şcolare şi evenimente; un loc liniştit şi lumină  pentru a face temele; o conexiune la Internet; unele haine noi (să nu fie toate la mâna a doua); două perechi de încălţăminte; posibilitatea, din timp în timp, pentru a invita prietenii acasa pentru a juca şi a mânca; posibilitatea de a sărbători ocazii speciale, cum ar fi ziua de naştere. Citeşte întreaga ştire:Copiii sunt cei mai săraci cetățeni ai României | Studiu al Ministerului Muncii

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.