Patriarhul Daniel îi dă lovitura de grație lui Teodosie Snagoveanul
Patriarhul Daniel îi dă lovitura de grație lui Teodosie Snagoveanul
Exclusiv Social Ultima Ora

Patriarhul Daniel îi dă lovitura de grație lui Teodosie Snagoveanul

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu a încercat din nou să devină mitropolit al Dobrogei, dar, Patriarhul Daniel i-a respins din nou cererea.

Teodosie, încearcă în acest fel să scape de sub autoritatea Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, PF Daniel și să nu mai răspundă deciziilor Sinodului Mitropolitan.

Cererea Arhiepiscopului Dobrogei a fost respinsă vineri de Cancelaria Sfântului Sinod, pe motiv că, nicio altă Eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu a cerut să fie integrată în posibila Mitropilie, așa cum prevede Statulul  pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.

”Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

  1. Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.
  2. În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.
  3. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.
  4. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

  5. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, arată Cancelaria Sfântului Sinod, conform basilica.ro.
Sfântul Sinod
Sfântul Sinod

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.