Fratele lui Moroșanu A PRIMIT Decizia de la magistrați în dosarul de tranzacții ilegale cu aur
Ultima Ora Social

Fratele lui Moroșanu A PRIMIT Decizia de la magistrați în dosarul de tranzacții ilegale cu aur

Fratele lui Moroșanu A PRIMIT Decizia de la magistrați în dosarul de tranzacții ilegale cu aur

Magistrații din Iași au respins cererea procurorilor de a-l aresta preventiv pe Claudiu Moroșan, fratele luptătorului Cătălin Moroșanu, acesta fiind vizat într-un dosar de tranzacții ilegale cu aur. Infracțiunile anchetate sunt constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală.

DIICOT anunță că a reținut mai multe persoane, între care și Claudiu Moroșan, fratele luptătorului Cătălin Moroșan, pentru tranzacții ilegale cu aur, prejudiciul adus statului fiind de 18 milioane de lei. Decizia a venit în urma a 35 de percheziții în Iași, București și Alba Iulia. În cursul zilei de miercuri, aceștia au fost prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă, însă cererea procurorilor a fost respinsă și astfel aceștia au fost eliberați, inclusiv Claudiu Moroșan,

Cei vizați în dosar sunt acuzați de infracțiunile constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Decizia reținerii a venit în urma a 35 de percheziții domiciliare din Iași, București și Alba Iulia, când au fost confiscate 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și a fost pus sechestru pe clădiri și mașini în valoare totală de 800.000 de euro.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2015 inculpaţii Marcu Cornel, Stănescu Daniel, zis „Mureş”şi Stănescu Bogdan, au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către inculpatul Marcu Cornel, respectiv SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL şi Exclusiv International SRL, a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL”, arată DIICOT.

Potrivit aceleiași surse, Daniel și Bogdan Sănescu ar fi furnizat facturi nereale şi către societăţile beneficiare, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 de către un cetăţean italian şi un cetăţean român, pentru sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

Cei doi ar fi făcut acelașic lucru și cu fimele beneficiare SC Sodo Migliori Romania SRL Bucureşti şi SC Sodo Migliori International SRL Bucureşti, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 de către Amato Alessandro şi Mihart Marian.

„Tony Baciu împreună cu fratele său, inculpatul Baciu Andrei Robert, au sprijinit grupul infracțional organizat furnizând cantități diferite de fragmente de bijuterii de aur, obținute în mod ilicit, pentru a fi livrate, sub proveniența fictivă a facturilor nereale furnizate de către inculpaţii Stănescu Daniel zis Mureș și Stănescu Bogdan zis Cezar prin intermediul SC Andoria Trans Metal SRL, către SC Marcor Gold SRL, societată controlată de către inculpatul Marcu Cornel. Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul Marcu Cornel cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur”, mai arată DIICOT.

O caracteristică a comerțului cu metale prețioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, este aceea că, furnizorii predau fragmentele de bijuterii din aur către societățile beneficiare, care după procesul de topire returnează lingouri în vederea depunerii lor de către furnizori la ANPC pentru stabilirea titlului metalului. Documentele justificative în baza cărora se derulează aceste operațiuni sunt avizele de însoțire a mărfii. După emiterea raportului de încercare, lingourile sunt livrate de către furnizori, pe baza facturilor fiscale și a rapoartelor de încercare, către societățile beneficiare, explică DIICOT.

În aceea ce privește situația lui Claudiu Moroșan, el, în calitate de administrator prin procură al SC Gold Brut International SRL Iaşi, în cursul lunii februarie 2013, ar fi aderat la grupul infracţional organizat, pentru a-i susține pe aceștia în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, în dauna bugetului de stat (prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali și solicitarea de rambursare a TVA de la bugetul consolidat al statului) și în cel a obţinerii pentru sine şi alţii de beneficii financiare.

„În calitate de membru al grupului şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, în ceea ce privește societățile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori România SRL, la dispoziția coordonatorilor grupului infracțional organizat, respectiv inculpaţii Stănescu Daniel și Stănescu Bogdan. Prejudiciul cauzat este în sumă de 18.000.000 lei reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.