Finacial Times spune că fosta șefă a DNA a fost inculpată pentru a-i diminua șansele de a ajunge Procuror șef european 1
Ultima Ora Justiție

Finacial Times spune că fosta șefă a DNA a fost inculpată pentru a-i diminua șansele de a ajunge Procuror șef european

Financial Times scrie despre faptul că Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar, de „un organism controversat”, ceea ce i-ar putea afecta șansele să devină procuror-șef al Parchetului European, scrie realitatea.net

În urmă cu o lună, boardul editorial al Financial Times a semnat un comentariu elogios la adresa lui Kovesi în care spunea că este omul potrivit pentru a conduce Parchetul European.

Publicația din Londra notează acum că Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar de către un organism care investigheaza judecătorii și procurorii, ceea ce înseamnă că îi este interzis să părăsească țara sau să vorbească cu jurnaliștii.

„Autoritățile române au intensificat măsurile împotrivă fostului șef anticorupție, Laura Codruța Kovesi, într-o mișcare care ar putea să îi diminueze șansele de a deveni procuror-șef al Parchetului European„, arată Financial Times, potrivit Ziare.com.

Financial Times mai scrie că măsurile au fost impuse după ce fostă șefa a DNA a fost audiată timp de șase ore joi, precizând că această este o încercare de a împiedică numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European.

„Kovesi este investigată de un nou organism controversat, creat pentru a analiza greșelile magistraților. Criticii spun că este o secție influențată politic, deoarece procurorul general nu are autoritate asupra acesteia”, notează FT.

Sursa adaugă că Laura Codruța Kovesi este candidatul preferat al Parlamentului European, în timp ce Consiliul European îl preferă pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert. Reprezentanții ambelor grupuri au stabilit să aleagă un candidat până la sfârșitul lunii martie.

Tudorel Toader nu este de acord cu numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european și vrea ca Financial Times să știe asta. După ce a publicat un comentariu elogios pentru Kovesi, asumat de board-ul editorial al ziarului, Financial Times publică acum și scrisoarea ministrului Justiției de la București.

”Coerciția” în campania anti-corupție din România este titlul scrisorii semnate de Tudorel Toader, care reia explicațiile privind demiterea lui Kovesi, în vreme ce asigură că nu are nimic cu ea.

„Nu am nimic personal împotrivă, dar din toate probele pe care le-am văzut de la judecători și procurori și alte surse credibile nu ar trebui numită în aceasta funcţie importantă”, a transmis ministrul Justiției, despre Laura Codruța Kovesi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.