Filmul TRAGIC al ultimei zile de viață a lui Ilie Balaci. Autoritățile au refăcut firul acțiunii 1
Ultima Ora Social

Filmul TRAGIC al ultimei zile de viață a lui Ilie Balaci. Autoritățile au refăcut firul acțiunii

Filmul TRAGIC al ultimei zile de viață a lui Ilie Balaci. Autoritățile au refăcut firul acțiunii

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Dolj vorbesc despre intervenţia, minut cu minut, în ziua decesului lui Ilie Balaci. Conducerea Ambulanţei a trimis la locuinţa în care a murit Balaci o autospecială „de top”. Un al doilea echipaj SMURD a ajuns la 37 de minute după apel, informează Mediafax.

Ilie Balaci a început să se simtă rău încă la primele ore ale zilei de duminică, 21 octombrie. Se afla în casa mamei sale, care a şi asistat la scurta suferinţă a fiului ei. Tot ea a sunat la Ambulanţă şi a cerut ajutorul medicilor pentru a-l salva.

 

Ora 9.39: Mama lui Ilie Balaci sună la la numărul de urgenţă 112

Ora 9.39: Dispeceratul STS, responsabil de preluarea apelurilor de urgenţă, transmite ambulanţei că un bărbat se simte rău şi că se află în stare de semi-conştienţă.

Ora 9.40: Este alocat echipajului de urgenţă

Ora 9.48: Primul echipaj medical, de tip C2 cu medic, ajunge la casa mamei lui Ilie Balaci. Pacientul este inconştient. Echipajul de tip C2 este o maşină de terapie intensivă, cu toate dotările necesare pentru cazurile de pacienţi inconştienţi.

Ora 9.49: A început resuscitarea pacientului. Nu se pune problema efectuării trombolizei (n.r.: Tromboliza este o perfuzie care li se administrează pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Substanţa dizolvă cheagul format, fiind considerată singura procedură medicală care poate salva viaţa unui pacient cu AVC), spun reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă. „Procedura de tromboliză se fac doar de către medicii specialişti din cadrul SMURD. Intră în competenţa lor, pentru că fiecare echipaj are competenţa lui. Dar asta era discuţia iniţială. Pentru că această tromboliză se face la pacienţii conştienţi, iar la Ilie Balaci nu mai era cazul”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Dolj, Cristian Gangioveanu, pentru MEDIAFAX.

Ora 10.17: Este chemat un al doilea echipaj, de această dată de la SMURD. Decizia este luată după ce personalul primei ambulanţe a constatat că este vorba despre infarct şi, pentru a fi sprijiniţi în procedura de resuscitare, fiind vorba despre zeci de minute de masaj cardiac.

Întrebat despre suspiciunile vehiculate în spaţiul public, potrivit cărora echipajul nu ar fi avut medicamentele necesare, directorul Serviciului de Ambulanţă Dolj, Cristian Gangioveanu a răspuns, pentru MEDIAFAX: „Nu este adevărat că n-am fi avut medicamentele necesare. Singura chestie era tromboliza. Tromboliza este făcută doar de echipajele de la SMURD. Dar nu mai era necesar. Am trimis o ambulanţă de top, dotată cu tot ce conta. Când s-a chemat echipajul de la SMURD s-a luat în calcul că putea fi un infarct miocardic şi atunci au decis să cheme şi un echipaj SMURD, pentru a creşte şansele de supravieţuire. Despre asta este vorba”.

Manevrele de resucitare au durat aproximativ o oră şi jumătate.

Ora 11.13: Personalul de la Ambulanţă a luat decizia de a-l declara mort pe Ilie Balaci.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că se va face un control la Serviciul de Ambulanţă Dolj pentru a verifica dacă s-au aplicat în mod corect normele în acest caz.

„Controlul Ministerului Sănătăţii nu presupune deplasarea fizică a unei echipe aici, la Craiova. O să ceară probabil datele. E adevărat că au fost informaţii că nu s-ar fi intervenit în parametri, dar din partea familiei nu s-a plâns nimeni. Dimpotrivă, familia chiar a apreciat efortul făcut de noi. Eu nu am primit nimic oficial cu privire la control, dar sistemul acesta 112 permite să nu vină cineva fizic. De la Bucureşti se intră pe sistemul 112 şi acolo se ascultă practic toate convorbirile, ora la care s-a sunat, ce s-a solicitat de către apelant. Noi avem tablete şi completăm fişele şi acolo, nu doar în formă scrisă. Deci se poate să ne fie cerute anumite documente şi acestea să fie verificate în cadrul ministerului. Din punctul nostru de vedere, orice acuzaţii apar sunt total neconforme cu realitatea”, a spus Gangioveanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.