Fabrica de Avioane Craiova va fi implicată în programele de înzestrare ale Armatei Române 1
Ultima Ora Social

Fabrica de Avioane Craiova va fi implicată în programele de înzestrare ale Armatei Române

Fabrica de Avioane Craiova va fi implicată în programele de înzestrare ale Armatei Române

Fabrica de Avioane Craiova va fi implicată în programele de înzestrare destinate realizării capabilităților operaționale ale Armatei Române

”Armata Română a jucat un rol deosebit în istoria acestei țări. Faptul se datorează bravilor ostași români și politicii militare a lui Al.I.Cuza, după înfăptuirea statului român modern, prin Unirea de la 1859. Sacrificiile ulterioare pe care Armata Română le-a făcut în timpul Primului Război Mondial și în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost ieșite din comun. De acolo se trag respectul și încrederea noastră în această instituție, iar de Centenarul României Mari suntem datori să vorbim despre ea.

De Centenar, Partidul Social Democrat a continuat programul de înzestrare a Armatei Române. Guvernul a adoptat o serie de proiecte prin care forțele de apărare beneficiază de investiții considerabile. Alocarea resurselor necesare și punerea în aplicare a noii concepții de restructurare, pentru a transforma instituția într-un organism militar modern, cu o capacitate operațională similară forțelor armate din țările europene avansate din punct de vedere militar, face parte din programul nostru de guvernare. Vom crea o armată flexibilă și dinamică, aptă să dea o ripostă eficace dacă, ipotetic, cineva ar încerca să ne violeze teritoriul. Vom întări securitatea României și vom crește garanția că ne vom îndeplini cu profesionalism misiunile ce ne revin din obligațiile internaționale asumate de către țara noastră.

Guvernul Dăncilă a investit în acest an sume imense în industria românească de armament. Concret, în primele șase luni ale anului 2018, industriei de apărare i-au fost alocate 69 de milioane de lei pentru investiţii, de peste trei ori mai mult decât în tot anul 2017 şi de peste patru ori mai mult decât în anul 2016. De fonduri au beneficiat Uzina Mecanică București, Romaero, Aerostar Bacău și alte fabrici din țară.

În calitate de parlamentar al județului Dolj, am adresat o întrebare și o interpelare către Ministerul Economiei și Ministerul Apărării Naționale, pentru ca Fabrica de Avioane Craiova să fie inclusă în programul de dezvoltare a Armatei Române.

În acest sens, prin Hotărârea nr.38 din 04.04.2018, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Memorandumul cu tema „Dezvoltarea capabilității aeriene de școală și antrenament avansat, sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică, pe baza platformei aeriene IAR-99” și inițierea „Programului de înzestrare pentru modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 Super Șoim”.

Atribuirea contractului pentru modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 Super Șoim se va realiza în urma derulării unei proceduri de achiziție, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011. Având în vedere drepturile de proprietate intelectuală aferente aeronavelor IAR-99, a fost propusă realizarea programului prin implicarea Avioane Craiova S.A., fapt ce va duce la renașterea fabricii, noi locuri de muncă la Craiova și o contribuție mai mare din partea fabricii la bugetul local.

Interesul nostru este ca, în cadrul programelor de înzestrare, să fie implicați operatorii economici naționali, atât pentru realizarea sistemelor/subsistemelor, cât și pentru asigurarea activităților de mentenanță pe întreg ciclul de viață al produselor, Avioane Craiova S.A. fiind unul dintre operatorii economici naționali care se poate implica în viitoarele programe de înzestrare destinate realizării capabilităților operaționale ale Armatei Române. Acest lucru ne-a fost garantat de Ministrul Apărării Naționale.

Acesta este, din punctul meu de vedere, un adevărat proiect dedicat Centenarului Marii Uniri. O Românie puternică, susținută de o armată bine înzestrată care ne poate asigura o mare parte din securitate, deoarece fără securitate nu există cooperare și dezvoltare pentru nimeni în lumea asta.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Florinel Stancu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.