EXPLOZIV! Procurorii DNA confirmă! Gabriela Firea în pericol major! Documente incendiare 9
Ultima Ora #DNA Justiție

EXPLOZIV! Procurorii DNA confirmă! Gabriela Firea în pericol major! Documente incendiare

Expertiza efectuată la solicitare Tribunalului București confirmă frauda de la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București, unde, potrivit DNA, reparațiile efectuate au fost supraevaluate cu până la 2.500%, au declarat pentru Newsweek România surse judiciare.

La sfârșitul anului 2019, DNA a redeschis dosarul fraudei de la Spitalul Gomoiu, după dezvăluirile făcute de fosta șefă a Direcției juridice a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), Lavinia Coțofană, dezvăluiri confirmate de Corpul de control al premierului.

După aceste dezvăluiri, publicate de cotidianul „Libertatea”, Lavinia Coțofană a fost destituită din funcție de primarul Capitalei de atunci, Gabriela Firea.

Dosarul referitor la supraevaluarea construcțiilor și dotărilor de la spitalul bucureștean de copii a fost deschis în 2017 și clasat un an mai târziu fără să fie administrată vreo probă, lucru confirmat chiar de DNA pentru Libertatea.

Pe 4 noiembrie 2019, DNA a reluat urmărirea penală in rem. Procurorii arată că, în cursul anului 2017, au primit un dosar penal ce avea ca obiect un raport întocmit de Corpul de Control al Primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.).

”Documentul respectiv făcea referire la aprobarea de către funcționari din cadrul A.S.S.M.B. a plății unor lucrări și servicii în cadrul proiectului <<Extinderea-Modernizarea și Echiparea Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, fără verificarea respectării prevederilor contractuale>>”, arată DNA.

În ianuarie 2018, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și au dispus disjungerea și declinarea competenţei cu privire la săvârșirea infracțiunilor de gestiune frauduloasă și abuz în serviciu.

Fostul director juridic al ASSMB a estimat la 15-20 de milioane de euro pagubele provocate de fraudele comise la Spitalul Gomoiu.

Spitalul de copii Gomoiu a fost construit cu 48 de milioane de euro, dar experții angajați chiar de Primărie în procesul cu constructorul estimează furtul la peste 15 milioane de euro. În mai 2019, după preluarea funcției de director juridic al ASSMB, Lavinia Coțofană a desemnat doi experți care să evalueze situația contractelor de la Spitalul Gomoiu. Aceștia au confirmat ilegalitățile, iar Coțofană a depus plângere penală.

Dosarul se află în prezent la Tribunalul București- secția a III-a.

Potrivit surselor Newsweek, expertiza cerută de instanța de judecată a confirmat infracțiunile sesizate.

„După ce prețul construcțiilor a fost supraevaluat, constructorul a dat în judecată ASSMB, într-un proces civil, solicitând sume de bani suplimentare cu titlu de extinderi, garanții etc., invocând suspendarea abuzivă a contractului. ASSMB a acceptat acest lucru, deși nu era prvăzut în contract. Constructorul nu era, așadar, îndreptățit să ceară acești bani. Mai mult decât atât, ASSMB a refuzat să se apere în dosarul civil”, au declarat sursele Newsweek.

Potrivit acestor surse, în momentul de față, constructorul CFE CONTRACTING AND ENGINEERING SRL („CFE”) face eforturi să anuleze expertiza instanței, lucru pe care nu-l poate face ASSMB. Constructorul a recuzat expertul în mai multe rânduri, dar instanța a respins toate obiecțiile ridicate.

„Următorul termen în proces este 6 octombrie a.c. Având în vedere că Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, își va prelua mandatul în jurul datei de 10 octombrie a.c., oamenii lui Firea din ASSMB sunt destul de stresați. Se tem că Lavinia Coțofană își va relua mandatul de reprezentare a ASSMB în instanță, în dosarul Gomoiu, iar instituția va avea o apărare reală. Asta înseamnă că mulți vor răspunde penal”, au adăugat sursele citate.

Eforturi pentru blocarea expertizei instanței fac și oamenii Gabrielei Firea din ASSMB, dar nu în instanță, pentru că ar bate la ochi. Totuși, în cadrul ASSMB se fac presiuni asupra experților aduși de Lavinia Coțofană, ajungându-se chiar la amenințări.

„Unul dintre experți are peste 70 de ani. Este amenințat că are contract de confidențialitate, pentru a fi împiedicat să vorbească cu presa. Săptămâna trecută, unul dintre experții ASSMB a fost văzut în compania Laviniei Coțofană de către directorul de investiții al ASSMB, Cristian Plută, audiat deja în dosar de către procurori. Acesta a anunțat conducerea ASSMB, iar expertul a fost insultat, îmbrâncit chiar, pentru a fi intimidat”, au susținut surse din interiorul instituției.

DENUNȚUL DEPUS LA DNA DE FOSTA JUDECĂTOARE LAVINIA COȚOFANĂ

EXPLOZIV! Procurorii DNA confirmă! Gabriela Firea în pericol major! Documente incendiare 10

RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL PRIMULUI MINISTRU REFERITOR LA SPITALUL GOMOIU

EXPLOZIV! Procurorii DNA confirmă! Gabriela Firea în pericol major! Documente incendiare 11

 

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii