EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Singura femeie macaragiu. Construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani
Ultima Ora Exclusiv Social

EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Singura femeie macaragiu. Construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani

EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Am găsit-o pe femeia care construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani

Șantierul naval Vard Tulcea, parte a celebrei companii constructoare de vapoare Fincantieri, unul dintre liderii în domeniu la nivel global este aur curat pentru România. În ultimii 5 ani,de aici au plecat nu mai puțin de 42 de nave. La Vard Tulcea se construiesc vase de lux, vase de transportat gaze și petrol, vase de pescuit și de transport persoane.

Vard Tulcea se află la 39.5 mile nautice pe malul drept al fluviului Dunărea, în amonte faţă de poziţia șantierul naval Tulcea încadrat  în limitele orașului, şi oferă o stabilitate excelentă pentru peste 3.000 de angajați și familiile acestora, precum și pentru mulţi subcontractanți.

Echipa newsteam.ro a avut ocazia să facă o vizită în acest șantier

Aici am descoperit-o pe Matei Lenuța. Este femeia care lucrează pe macaraua aflată la peste 60 de metri înălțime. De 34 de ani stă la ”cârma” macaralei Goliath și ,ceea ce ne-a transmis ,este că își iubește meseria și tot asta ar face dacă ar trebui sa aleagă din nou. Deși riscurile sunt mari, Matei Lenuța dă dovadă de o modestie și un curaj inedit.

”Trebuie să avem siguranță întotdeauna că nu agățăm nimic și trebuie să avem înălțimea potrivită să nu creăm probleme macaralelor din jur și lucrărilor de sub noi.

Macaraua are viteză de deplasare mai mică pentru că are tonajul mare și greutatea ei este mare. Are 2000 de tone de fier. Motoarele ei necesită astfel o mișcare mai lentă față de celelalte macarale.

Sunt la înălțime în fiecare zi. Asta mi-e meseria. Lucrez pe macara la trei luni o dată, la 68 de m înălțime. Locul de bază este într-o hala de construcții din interior, unde stăm la o înălțime de 20 de m.

Acesta este un utilaj performant față de ce avem noi în șantier, de o precizie fantastică pentru mine. Este nou, se lucrează foarte ușor, poate fi manevrat de orice coleg, nimic spectaculos.

Sincer, nu mă simt puternică atunci când ridic 700 de tone. Puterea stă în motoare. În schimb, noi psihic trebuie să fim foarte bine pregătiți, să fim concentrați la ceea ce ni se cere să facem.

Practic această meserie de 34 de ani. Mai am puțin și ies la pensie. Mai vedem dacă prelungesc decizia pensionării. Fiind singură, e mai greu.

Îmi place ceea ce fac. Și dacă m-ar pune cineva să aleg din nou meseria pe care mi-o doresc, tot asta aș face.

Îmi amintesc că am intrat pur și simplu în curtea șantierului, elev practicant la școală profesională, și în momentul în care am văzut macaralele am spus că voi rămâne pe această platformă. În 1982 am terminat școala profesională de sudori și în 1983 s-a organizat cursul de macaragii. M-am înscris, am dat examen la Galați și am absolvit cursul de calificare.

Am 2 copii. Dar niciodată nu i-am urcat aici. Nu avem voie să urcăm persoane neautorizate. S-au obișnuit că lucrez la înălțime. Născându-se într-o familie în care mama lor era macaragiu deja, nu li s-a părut nimic anormal.”, a declarat în exclusivitate pentru newsteam.ro Matei Lenuța.

EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Singura femeie macaragiu. Construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani 1
Macaraua Goliath
EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Singura femeie macaragiu. Construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani 2
macaragiu Matei Lenuța

 

EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Singura femeie macaragiu. Construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani 3

EXCLUSIV.FOTO.VIDEO. Singura femeie macaragiu. Construiește nave de la 60 m înălțime de 34 de ani 4

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.