E oficial. Jandarmii au încălcat drepturi fundamentale ale protestatarilor în 10 august
Cerere urgentă pentru noul ministru de interne. Este vorba despre dosarul 10 august
Ultima Ora Social

E oficial. Jandarmii au încălcat drepturi fundamentale ale protestatarilor în 10 august

Procurorii militari anunță că a fost extinsă ancheta în dosarul 10 august, fiind investigate noi infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu și la participație improprie la purtare abuzivă. Pentru noile acuzatii s-a început urmărirea penală in rem. Procurorii spun că s-a încercat crearea aparenței unei acțiuni legale, protestatarilor fiindu-le încălcate drepturile fundamentale.

Șefii Jandarmeriei, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, inspectorul șef al Jandarmeriei Capitalei, Laurențiu Cazan, și secretarul de stat în MAI, Mihai Chirică, au fost chemați, ieri, la Parchet, pentru a fi înștiințați.

„În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, transmit procurorii.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii