Dosar penal în cazul ”clorul de la robinet”. Apele Române au găsit poluatorul cu amoniu al râului Argeșul
Ultima Ora Justiție Sănătate Social

Dosar penal în cazul ”clorul de la robinet”. Apele Române au găsit poluatorul cu amoniu al râului Argeșul

Totul a început cu o alertă de amoniu în concentrații mari venit pe Argeș. Amoniul a fost tratat cu clor în cantități mai mari, clorul s-a simțit în apa de robinet, Ministerul Sănătății a alertat populația și a izbucnit un scandal. Cert este faptul că a venit o cantitate mare de amoniu pe Argeș. De unde? NewsTeam a publicat săptămâna trecută o informație conform căreia amoniul nu putea proveni decât dintr-un depozit de azotat de amoniu sau un deposit de bălegar. ApeleRomâne au confirmat informația. Acum, ApaNova va demara o anchetă înacest sens.

Inițial, s-a spus că acest amoniu de pe Argeș ar fi rezultat din topirea gheții și a zăpezii. Asta ar însemna să fi nins undeva cu amoniu, care zăpadă topindu-se a produs poluarea râului. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

”În România nu ninge cu amoniu, iar topirea gheții nu produce amoniu! Este de râs o asemenea presupunere. Există doar două posibilități: afluenții Argeșului să fi spălat cumva, dintr-o eroare umană, sau nu, un depozit de azotat de amoniu, sau un mare depozit de bălegar. Nu poate exista altă sursă de poluare cu amoniu într-un râu. Varianta depozitului de azotat de amoniu este mai puțin probabilă. S-ar putea ca despre bălegar, ceva dejecții de acest gen, producătoare de amoniu, să fie vorba, totuși”, a spus pentru NewsTeam Nicolae Rădulescu-Dobrogea, fost specialist al Agenției de Mediu București, președintele Eco-Civica.

Aceste date au fost confirmate oficial de Apele Române.

Ulterior, Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat că exista suspiciuni ca pe râul Argeș ar fi avut loc o deversare de substanțe periculoase.”Vom înregistra sesizări la toate autoritatile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu”, a spus acesta.Intrebat despre ce bănuieli există, acesta menționat că: „După ce am analizat variația amoniului pe râul Argeș, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii și topire a zăpezii. Nu pare. Sunt niște fluctuații de scurtă durată, ceea ce poate să pară niște deversări de ceva în apă. Au fost două fluctuații. A fost un varf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 miligram/l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. După puțin mai târziu iar 30 de minute când s-a ridicat la 1,2-1,3 mg/l”, a precizat acesta.

Ulterior, Apele Românie au fost sesizate de un nou val de poluare pe Argeș și Dâmbovița. A urmat u control-fulger, în urma căruia s-a lămurit cina a poluat apele cu produse ce conțin mult amoniu.

”Din dispoziția directorului A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, Corpul de Control din cadrul ANAR   împreună cu reprezentanții  Inspecțiilor Teritoriale de Apă (ABA-uri) au verificat și controlat sursele de poluare și evacuările ilegale de ape uzate în râurile Argeș și Dâmbovița, precum și din afluenții acestora.

În urma controalelor efectuate:

  • s-au dispus 130 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate;
  • au fost încheiate 59 de procese verbale de control;
  • au fost date 9 avertismente;
  • a fost înaintată o sesizare penală cu privire la complexul rezidențial care evacuează ape uzate menajere neepurate în canalul de desecare Cd20a aflat în administrarea A.N.I.F. – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Prahova – Unitatea de Administrare Prahova, canal ce debușează în râul Pasărea;
  • au fost aplicate sancțiuni în valoare de 475.000 lei”, se arată în comunicatul Apele Române

Deci, s-a stabilit poluatorul: un complex rezidențial care aruncă dejecțiile într-un canal de desecare, care avea legătură cu Argețul. De unde, amoniul din dejecții ajungea în stațiile de tratare ale Apa Nova și de acolo la robinetele bucureștenior. Pentru a trata amoniul, a fost nevoie de mai mult clor.

Acum, pe lângă amendă, reprezentanților complexului rezidențial li s-a făcut și plângere penală.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.