Doliu în lumea teatrului. A murit una dintre cele mai cunoscute actrițe 1
Ultima Ora Social

Doliu în lumea teatrului. A murit una dintre cele mai cunoscute actrițe

Fosta actriță a Teatrului Național Cluj-Napoca Silvia Ghelan a decedat la 95 de ani, după o lungă și grea suferință, aceasta având o îndelungată carieră pe scenele de teatru sau pe platourile de filmare. În anul 2013 a primit decorația regală ”Nihil Sine Deo”, transmite MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Teatrului Național Cluj-Napoca transmis, luni, Silvia Ghelan a fost o actriţă de o uluitoare complexitate care a abordat roluri din cele mai diferite categorii, rezolvate printr-o extraordinară gamă de mijloace.

„Duminică s-a stins din viață, după o lungă și grea suferință, la vârsta de 95 de ani, marea actriță Silvia Ghelan, emblemă a teatrului românesc, Doamna Teatrului Național din Cluj. Actriţă de o uluitoare complexitate, ea a abordat roluri din cele mai diferite categorii, rezolvate printr-o extraordinară gamă de mijloace. A întrupat pe scenă personaje devenite memorabile în interpretarea ei, printre care Wanda în Gaițele de Al. Kirițescu, Vidra în Răzvan și Vidra de B.P. Hasdeu, Mona în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Anisia în Puterea întunericului de L.N. Tolstoi, Claire Zachanassian în Vizita bătrânei doamne de Fr. Dürrenmatt, Doamna din Cameristele de Jean Genêt, Regina Gianelli în Regina Mamă de Manlio Santanelli”, se arată în documentul citat.

Fosta actriță a lucrat sub bagheta unor mari regizori, o colaborare de excepție fiind aceea cu Vlad Mugur sub a cărui direcție de scenă a realizat personaje remarcabile precum Clitemnestra în Ifigenia în Aulis de Euripide, Silvia în Visul de D.R.Popescu, Cesonia în Caligula de Albert Camus sau Olga în Trei surori de A.P. Cehov.

”În cariera sa, actrița Silvia Ghelan a realizat personaje și în trei filme: Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu și Întunericul alb”, se mai arată în comunicat.

Silvia Ghelan s-a născut în 25 octombrie 1924 la Cluj și a debutat pe scena Naționalului clujean în anul 1949.

În anul 2013 a primit decorația regală ”Nihil Sine Deo”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.