Învățământul dual câștigă teren în România
Criza forței de muncă din România se poate rezolva pe plan național
Ultima Ora Politic

Dezvoltarea învățământului profesional dual în România ar putea reprezenta  un model de succes

Dezvoltarea învățământului profesional dual în România ar putea reprezenta  un model de succes și pentru învățământul din Republica Moldova

Cu prilejul Zilei Educației, pe care o sărbătorim în fiecare an pe 5 octombrie, în calitate de  membru al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, am fost gazda unei delegații formate din inspectori școlari și cadre didactice cu funcții de conducere dintr-o serie de licee din Republica Moldova.

„De Ziua Mondială a Educaţiei, cinstim şcoala, profesorii şi elevii deopotrivă, cinstim valoarea actului didactic şi rolul său în menţinerea şi dezvoltarea de valori morale, ştiinţifice şi culturale ale întregii țări. Suntem datori să le arătăm dascălilor respectul cuvenit şi să le mulţumim pentru efortul considerabil pe care îl depun în formarea tinerilor, dar şi pentru că s-au dăruit necondiţionat pe altarul educaţiei. Transmit tuturor educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor, multă sănătate şi putere de muncă!”, este mesajul deputatului Mihaela Huncă.

În cadrul vizitei delegației din Republica Moldova, prilejuit de recenta sărbătorire a Zilei Educației, s-a realizat un veritabil schimb de bune practici în domeniul educației, punând accent pe avantajele învățământului profesional dual. Au fost subliniate, totodată,  dificultățile și provocările procesului de învățământ în condițiile socio-politice specifice Republicii Moldova. În aceste condiții, deputatul botoșănean și-a  exprimat angajamentul de a le oferi cadrelor didactice din Republica Moldova întregul sprijin.

“Consider că învățământul profesional dual poate reprezenta soluția imediată de integrare profesională a tinerilor, atât în România cât și în Republica Moldova. Acest sistem presupune o colaborare între autorităţile locale şi centrale, pe de o parte, şi companii private care la terminarea studiilor le vor asigura absolvenților locuri de muncă. Nu am inventat noi învățământul dual! Sunt exemple de bună practică din alte țări europene. Atât timp cât noi, clasa politică, avem în vedere că  Educaţia trebuie să fie în centrul atenţiei întregii societăţi, iar astăzi, mai mult ca oricând avem nevoie de un sistem educaţional adecvat, temeinic şi în concordanţă cu actualitatea mediului socio-economic, putem fi la rândul nostru exemplu de bune practici pentru românii de dincolo de Prut care intră, la rândul lor, pe un drum european”, a încheiat deputatul Pro România Mihaela Huncă într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.