Ecaterina Andronescu îi trimite pe elevi la școală pe rând: unii la o oră, alții la alta
Ultima Ora Social

Deschiderea oficială a noului an școlar preuniversitar. Pregătirea viitorului națiunii

Deschiderea oficială a noului an școlar preuniversitar. Pregătirea viitorului națiunii

 

”Luni, 10 septembrie 2018, a avut loc deschiderea oficială a noului an școlar preuniversitar. Aproape 3 milioane de elevi s-au reîntors la școală! Școala joacă un rol esențial în societate în ceea ce privește formarea tinerei generații și, în ultimă instanță, în pregătirea viitorului națiunii!

Un aspect fundamental care trebuie avut în permanență în vedere de diriguitorii învățământului românesc este adaptarea lui nemijlocită și concretă la realitățile efective ale lumii de astăzi! Este vorba despre evoluțiile în plan demografic și tehnologic peste tot în lume, precum și de concurența acerbă care se desfășoară pe plan european și internațional în domeniul economic și comercial și nu numai, aspecte care implică, cu necesitate, ridicarea permanentă a nivelui calitativ al învățământului românesc!

            Pentru a da doar un exemplu, m-aș referi succint la chestiunea învățământului profesional, de meserii. S-a vorbit destul de mult despre această problemă, dar, din păcate, nu s-a facut destul în ceea ce privește reabilitarea și impulsionarea energică a învățământului profesional, a școlilor de calificare și meserii, capabile să producă specialiști cu nivel mediu de pregatire, de care este atât de multă nevoie în toate sectoarele economiei românești!

Mă gândesc apoi, pe palierul calitativ și metodologic, la faptul că în multe unități de învățământ se impune necesitatea regândirii de ansamblu a procesului didactic, prin stimularea dezvoltării gândirii creatoare și a spiritului antreprenorial al tinerilor, trecându-se în plan secund aspectele legate de reproducerea unor texte prăfuite și prea puțin în acord cu realitățile lumii în care trăim!

Programul de Guvernare al PSD, pentru perioada 2017 – 2020, acordă o deosebită atenție problematicii învățământului preuniversitar, de toate gradele, fiind prevăzute repere concrete și relevante în acest sens. Mi-aș permite să citez, cu acest prilej, doar măsurile din Program referitoare la Pachetul social garantat pentru educaţie”, cu referire expresă la „implementarea unor programe care să asigure condiţii de dezvoltare şi formare a tuturor copiilor, de la naştere şi până la majorat”, inclusiv prin „sprijin acordat părinţilor privind creşterea nou născuţilor, „asigurarea condiţiilor de integrare a copiilor în creşe, respectiv pentru acces în învăţământul preşcolar, precum și prin „furnizarea „serviciilor de asistenţă medicală, dezvoltare fizică (în cluburi şcolare sportive) şi socio-culturală”, incluzând ample programe de investiții privind „reabilitarea / modernizarea clădirilor școlare”, mobilier școlar și dotări didactice (aparatură de laborator, biblioteci) moderne pentru unitățile de învățământ preuniversitar”.

Acestor măsuri li se adaugă inițiative privind „dezvoltarea sistemului de educație timpurie, prin construirea a  2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school” și, nu în ultimul rând, promovarea unor „programe de antreprenoriat de la școala primară până la universități”. Desigur, Programul de Guvernare este mult mai amplu pe acest palier, dar măsurile evocate sunt definitorii și relevante pentru liniile directoare de dezvoltare preconizate în acest domeniu.

Doresc să concluzionez urând deplin succes tuturor copiilor și tinerilor care urmează învățământul preuniversitar, iar profesorilor și dascălilor multă inspirație și putere de muncă în complexa, dar deosebit de frumoasa lor activitate de formare și șlefuire a tinerei generații!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Oana-Silvia Vlăducă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.