Deputatul Petru Movilă, despre cauzele nenorocirii de la Săpoca: ”Avem un sistem care omoară oameni” 1
Sorina Pintea anunță finalizarea raportului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. ”Nu au firmă de pază”
Ultima Ora Politic Sănătate

Deputatul Petru Movilă, despre cauzele nenorocirii de la Săpoca: ”Avem un sistem care omoară oameni”

Deputatul Petru Movilă ( PMP) a făcut o analiză, scurtă și la obiect, a nenorocirii care s-a petrecut la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca. Sistemul nu funcționează rațional, ci haotic. De aceea, noi toți suntem în mare pericol.  

Deputatul Petru Movilă, despre cauzele nenorocirii de la Săpoca: ”Avem un sistem care omoară oameni” 2

”Săpoca, o tragedie fără margini. Un așa zis spital în subordinea Ministerului Sănătății.

Un spital cu responsabilitate comună, Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției.Aici sunt internați prin hotărâre judecătorească indivizi periculoși. Hotărâri judecătorești ce trebuie aplicate, indiferent dacă spitalele de maximă siguranță nu au spații de cazare corespunzătoare. Sunt cazați delicventi, infractori, criminali, fără să se țină cont de nimic.O să înceapă acuzele reciproce între cele două ministere și vor scoate în evidență faptul că ne trebuie o altă abordare, un singur minister responsabil pentru o instituție. Același ping-pong este și cu școlile, creșele, spitalele și altele.Sorina Pintea a spus că a trimis corpul de control. Mă așteptăm să ia elicopterul de la doamna Dancila și să meargă personal, că și atunci când, ca Vlad Țepeș, făcea controale de noapte prin spitale. Asta nu e o deplasare de imagine ci de maximă răspundere și responsabilitate. Sunt 4 decedați și 9 în comă, dar pentru guvernanți nu contează.Statul român nu a fost în stare să deschidă măcar un spital în care să se trateze alcoolicii. Există doar câteva centre (Iași, Sibiu) înființate de către niște ONG-uri, care nu primesc nici un sprijin de la stat. Alcoolismul este o boală, o boală gravă care trebuie tratată cu respectarea unor protocoale și procedee clare. Tocmai de aceea, la începutul sesiunii parlamentare voi propune că la nivelul fiecărei regiuni să existe măcar o secție , dacă nu chiar un spital, pentru tratarea alcoolicilor. Din păcate, momentan avem doar un sistem care omoară oameni”,a scris Petru Movilă pe Facebook

Reamintim că un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

Potrivit unor surse judiciare, carnagiul a avut loc în saloanele 208 şi 209 ale Spitalului din Săpoca unde se aflau mai multe persoane sedate sau imobilizate la pat.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.