Declarație politică „Romii şi Marea Unire”
Ultima Ora Politic

Declarație politică „Romii şi Marea Unire”

Adunarea Natională a Romilor de la Ibaşfalău din 27 aprilie 1919 reprezinta  o zi a celebrarii, celebram  100 de ani de la primul document politic prin care înaintasii nostri romi şi-au asumat public istoria și memoria colectivă, solicitând  drepturile civice, sociale și politice.

“Memoriul” romilor de la 1919 către statul român exprima doleanțele romilor și se referea la demnitate și egalitate mai presus de orice altceva.

În anul 1919, ne aflam aproape la 60 de  ani de la abolirea sclaviei, situația romilor devenise și mai grea, statul neasumându-și nicio responsabilitate, în afara cetățeniei fictive.

Revendicările romilor nu lezau interesele noii administraţii, asemenea gesturi legitimau România Mare, romii declarau romanismul lor. Elitele romilor s-au mobilizat, în condiţiile date şi sprijinul romilor conta.

Romii aderau la Marea Unire şi îşi manifestau loialitatea faţă de familia regală, faţă de guvernul român şi, desigur, față de România Mare.

Romii evocau în Manifestul de la Ibaşfalau din 27 aprilie 1919

Art. I  Noi şi urmaşii noştri, să fim consideraţi ca cei mai supuşi şi credincioşi fii şi cetăţeni ai României Mari,

Art. II Ca fii şi cetăţeni ai marii naţiuni române:

  1. 1. Să fim primiţi în sînul marelui popor român,

2.De asemenea, solicitau, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştri numirea (poreclă) ca batjocură „ţigan”

  1. 3. Totodată, evocând Punctul 3 și 4 al Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia

Solicitau

– să fim consideraţi întrutoate egali în drepturi şi îndatoriri cu ceilalţi români,

– să fim primiţi la toate oficiile de stat şi bisericeşti

să fim şi noi şi urmaşii noştri împărtăşiţi din pămîntul care se va împărţi.

Deşi au trecut 100 de ani de la Marea Unire, “Manifestul” Adunarii Naţională a Romilor, 27 aprilie 1919, Ibaşfalău, rămane  un eveniment  istoric lipsit de însemnatate. De asemenea, contribuţia romilor la formarea şi  dezvoltarea Romanei Mari este necunoscută sau minimalizată.

Necunoaşterea reciprocă conduce la cultivarea unui sentiment de nesiguranţă, ceea ce alimentează prejudecaţile si intoleranta şi, în final, manifestarile de ură, discriminare şi rasism.

Îmi exprim îngrijorarea pentru faptul că excluderea socială a romilor, discriminarea atârnă  încă mai greu decât orice iniţiative de integrare a romilor implementate în decursul celor 100 de ani de la Marea Unire.

”Existența unei naţiuni, a unui popor sau a unei minorităţi istorice din punctul meu de vedere  nu se discută, ci se afirmă”

La multi ani, România!La multi ani tuturor romilor!

But bhărşa angle şeavale, romale!, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Daniel Vasile.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.