De Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral – afecțiune din ce în ce mai prezentă în rândurile europenilor - să promovăm o informare corectă pentru prevenție și acces la tratament corespunzător 1
Ultima Ora Breaking News Sănătate Social

De Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral – afecțiune din ce în ce mai prezentă în rândurile europenilor – să promovăm o informare corectă pentru prevenție și acces la tratament corespunzător

Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban transmite următorul mesaj: ,,La 29 octombrie se celebrează Ziua Mondială a  Accidentului Vascular Cerebral. Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la nivel mondial, ceea ce arată că este necesar ca acesta să fie din ce în ce mai mult în atenția specialiștilor. Conform estimărilor, șaisprezece milioane de oameni suferă anual un accident vascular cerebral. Estimările sunt din ce în ce mai negative în acest sens, la nivel internațional, arătând că una din patru persoane suferă un accident vascular cerebral odată în viață”.

Ciprian-Constantin Șerban menționează în continuare:  ,,Deși ratele de deces cauzate de accidentul vascular cerebral în Europa au scăzut în ultimii 20 de ani, accidentul vascular cerebral este o catastrofă, acesta putând apărea la orice vârstă și în orice moment. Se preconizează că numărul accidentelor vascular cerebrale va crește dramatic în următorii 20 de ani din cauza îmbătrânirii populației. Conform estimărilor specialiștilor, între 2015 și 2035, în general, va exista o creștere de 34% a numărului total de accidente vasculare cerebrale în Uniunea Europeană, de la 613.148 în 2015 la 819.771 în 2035. Însă, până la 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite.

Costul total pentru tratamentul persoanelor ce suferă accidente vasculare cerebrale la nivel european a fost estimat la 45 de miliarde de euro în 2015, urmând să crească an de an. Proiecțiile arată că numărul de persoane care trăiesc cu accident vascular cerebral, ca  afecțiune cronică, va crește de la 3.718.785 în 2015 la 4.311.050 în 2035, reprezentând o creștere de 25%, adică aproape un milion de oameni în toată Europa. Ca atare, bolile cardiovasculare vor deveni o provocare pe viitor și trebuie să fim conștienți de acest lucru. La nivel european, cea mai mică pondere a deceselor cauzate de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale a fost înregistrată în Franța, unde s-a situat sub 7%, în comparație cu Germania (14,4% și 6,5%) și Italia (11,9% și 9,7%). Țara noastră se situează între statele europene cu o rată destul de mare de victime ale accidentelor vasculare cerebrale, AVC-ul constituind a doua cea mai comună cauză de deces, după infarctul miocardic. Ca și cauze enumerăm în primul rând stilul de viață nesănătos și factorii de risc cum ar fi tensiunea arterială ridicată, colesterolul și fumatul. Conform studiului „The Burden of Stroke in Europe”, 32.5% dintre români suferă de tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel ridicat al colesterolului și 30,5% fumează în mod regulat.

Mesajul sloganului campaniei World Stroke Day “O singură voce mondială pentru AVC“ este relevant pentru noi toți care am susținut o medicină performantă în guvernarea PSD. Proiectele noastre pentru crearea unui sistem de sănătate care să răspundă nevoilor tuturor s-au fundamentat pe nevoile românilor, pentru că noi suntem implicați și ne pasă. Dacă ne uităm la nivel internațional, vedem că se fac campanii pentru a crește conștientizarea în rândul persoanelor cu risc și pentru înțelegerea factorilor ce generează accidentele vasculare cerebrale, dar și pentru  o informare cu privire la tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral. Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral pune accentul pe dezvoltarea de strategii de prevenire, necesare înainte de toate în țările cu venituri mai mici. Astfel de strategii își propun reducerea ponderii accidentului vascular cerebral la jumătate până în 2030. Prevenția este unul dintre obiectivele esențiale și eficiente în efortul susținut pe problemele de accident vascular cerebral la nivel global. Țările europene trebuie să fie solidare în reducerea acestei tendințe în rândul populației, și să învețe unele de la altele să accelereze procesul de îmbunătățire în îngrijirea cerebrală”.

Ciprian-Constantin Șerban conchide: ,,Acum, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, să ne gândim la persoanele afectate de accidente vasculare cerebrale, la importanța asistenței medicale pentru recuperarea acestora, la strategii eficiente pentru conștientizarea, prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul de lungă durată. Recuperarea și reintegrarea celor care au suferit un AVC fiind foarte importante și trebuie să se afle pe agenda națională a oricărui guvern, așa cum au primat în guvernarea noastră prin accentul pus pe infrastructura medicală”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.