De ce renunță procurorul general la teza de doctorat. Este vorba despre bani, nu despre onoare 1
Bogdan Licu
Ultima Ora Justiție Politic

De ce renunță procurorul general la teza de doctorat. Este vorba despre bani, nu despre onoare

Bogdan Licu a solicitat Curții de Apel București, pe 12 noiembrie 2018, când era adjunct al procurorului general al României, să ia act de faptul că renunţă de bunăvoie la titlul ştiinţific de doctor în științe militare și informații.

Licu încerca astfel să evite un eventual verdict oficial de plagiat, scrie libertatea.ro. El a cerut, în acțiunea depusă la Curtea de Apel București, atât retragerea titlului de doctor, de către Ministerul Educației. Până la judecarea acestei cereri, Licu a solicitat instanței să decidă suspendarea verificărilor tezei lui de doctorat. Bogdan Licu, acum procuror general interimar, nu a obținut câștig de cauză în niciuna dintre solicitări. Cererea de suspendare a verificărilor a fost respinsă încă din 27 decembrie 2018. În urmă cu două zile, pe 18 septembrie 2019, judecătorii i-au respins și cererea de retragere a titlului de doctor. Niciuna dintre decizii nu este însă definitivă Motivele invocate de Bogdan Licu în cererea de suspendare depusă la instanță are câteva puncte inedite.

1. Licu e procuror, o profesie bazată pe cercetare penală, dar consideră că propria cercetare, fie și pe plan intelectual, îl stânjenește!

2. El spune că, nefiind profesor, doctoratul nu se activează.

3. El susţine că, dacă posibilul său plagiat este investigat, ar trebuie ”periate” toate lucrările științifice din România.

Despre titlul de doctor obținut în 2011, Bogdan Licu spune că „nu a reprezentat decât o formă de pregătire profesională continuă”. El a cerut instanţei să ia act de faptul că declanșarea, ”în mod nelegal”, a procedurii de verificare împotriva sa de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) îi aduce ”grave prejudicii, nu numai de imagine, dar și materiale”.

Procurorul general al României explică şi în ce ar consta prejudiciul material pe care l-ar suferi. El „este reprezentat de diferența dintre indemnizația unui procuror cu funcție de execuție și unul cu funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.