Suntem VARZĂ: 30% din energia consumtă în România este de IMPORT
Ultima Ora

De ce este grevă în Valea Jiului: România închide minele proprii și importă cărbune

Mineri din Valea Jiului au intrat în grevă. Asta pentru că li se diminuează salariile. Șefii lor sunt nemulțumiți de productivitate. În realitate, problemele din minele hunedorene sunt altele. Ele au pornit atunci când România a început să importe cărbune pentru termocentralele din… Valea Jiului.

statul închide Valea Jiului pentru a importa energie

La capitolul cărbune trebuie să menționăm că în anul 2012 Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat prin fuziunea termocentralelor Mintia și Paroșeni cu patru din cele șapte mine de cărbine ale Văii Jiului, în ideea ca aceste termocentrale să aibă propria sursă de cărbune și astfel, să producă energie electrică și termică la modul eficient. Celelalte trei mine au fost închise pe motiv de lipsă de eficiență.

Importurile au fost mai proaste decât cărbunele autohton

În mod straniu, conducerile CEH, numite politic, au hotărât ulterior să importe cărbune, pe motic că produsul de import ar fi mai ieftin.
Un raport al Corpului de control al Guvernului arată că, dimpotrivă, cărbunele importat a scumpit de fapt energia produsă de CEH. Colapsul economic al societății, îngenuncheată de importuri nejustificate – caz cercetat de DNA și DIICOT -, a dus la situația stranie ca în iarna 2016-2017, CEH, proprietarul a 4 mine de cărbune, să se afle în situația de a nu mai putea furniza căldură cetățenilor… din lipsă de cărbune!

În acest moment, statul român are în plan închiderea tuturor minelor din Valea Jiului până în anul 2024. Acest plan presupune trimiterea în șomaj a 2.000 de mineri. Se preconizează că cele două termocenrtale vor trece pe gaz metan, deși, tehnologic, ele sunt contruite pentru cărbune, iar modificările care trebuie aduse pentru a consuma gaz însemană, practice, termocentrale noi.

Căbunele este supapa de siguranță a sistemului energetic naționa

În acest context, România a continuat să importe căbune, conform Institutului Național de Statistică. Asta în ciuda faptului că importurile de până acum nu au fost nici mai ieftine, nici superioare calitativ în raport cu producția internă, conform raportului Corpului de Control al Guvernului.
Manționăm că producția de energie electrică din românia se bazează în proporție de peste 20% pe cărbune.
Sistemul energetic este format din producători, transportatori, distribuitori, furnizori și consumatori. În tot acest lanț, ceea ce intră în sistemul energetic trebuie să fie egal cu ceea ce iese, adică ceea ce se consumă. Altfel, toată rețeua explodează.
În momentele de secetă (energie hidro), atunci când nu vate vântul (eoliene) sau nu este soare (fotovoltaice), intră în funcțiune multe turbine în termocentralele de cărbune. Acest cărbune este supapa de siguranță a întregului sistem energetic românesc. Dar România este pe cale să renunțe la acestă supapă și nu există varinată de înlocuire planificată. Iar lipsa de investiții în domeniul mineritului a dus, din aproape în aproape, la greva de acum a minerilor din Vulcan.

Citește și:

Protest al minerilor din Valea Jiului. Guvernul Dăncila i-a sancționat

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.