Liviu Pop și Darius Vâlcov, vizați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Ultima Ora Politic

Darius Vâlcov și Liviu Pop în pericol. Mesajele discriminatoare și discursul urii nu pot fi tolerate

Darius Vâlcov și Liviu Pop în pericol. Mesajele discriminatoare și discursul urii nu pot fi tolerate

Mesajele discriminatoare și discursul urii nu pot fi tolerate în spațiul public

Deputatul USR, Cristina Iurișniți, condamnă ferm mesajele discriminatorii și instigatoare la ură apărute în spațiul public în ultima perioadă. Divergențele politice au devenit pretexte pentru folosirea în mod repetat de către o serie de demnitari ai statului român a unui limbaj injurios, licențios cu accente rasiste și xenofobe. Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcție publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje care pot aduce atingeri drepturilor fundamentale ale omului.

Înaintea Moțiunii de cenzură Viorica Dăncilă este atacată dur din Parlament Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, deputatul USR Critins-Ionela Iurișniți i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă prin care îi cere să introducă

 

 ‘’Asistăm recent la o pleiadă de mesaje, declarații și postări jignitoare din partea demnitarilor la adresa anumitor grupuri de persoane, fie că vorbim despre românii din diaspora, fie că ne referim la cei care aleg să-și exercite drepturi constituționale precum cel la protest. Am văzut cu stupoare propagate în spațiul public însemne naziste de către un consilier al premierului. S-a ajuns chiar să se publice diagnosticul medical – care este confidențial, conform legii – și să se profereze jigniri pe baza acelui diagnostic. Acest discurs care instigă la ură este nu doar periculos, ci și ilegal!” atrage atenția deputatul USR, Cristina Iurișniți.

 

Instigarea la ură sau discriminare în spațiul public, utilizarea simbolurilor xenofobe și rasiste și propagarea unei atitudini denigratoare, intolerante sunt fapte incriminate în România care se pedepsesc în conformitate cu prevederile Codului Penal, al Ordonanței de Urgență 31/2002, precum și de către Ordonanța Guvernului nr. 137/2000.

 

În acest sens, președinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a trimis către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării o sesizare pe numele consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov, care a propagat în spațiul public serie de simboluri naziste. Pe lângă acesta, la rândul lui, fostul ministru al Educației Liviu Pop a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a condus o organizaţie care este un „continuator” al unui grup nazist, făcând referire directă la o asociație a minorității germane din România.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.