'
Vacanță de lux pentru Dan Barna. Liderul USR a petrecut zile de neuitat în Caraibe. FOTO de senzație
Ultima Ora Politic

Dan Barna va pune condiții Guvernului dacă ajunge Președinte. Vrea reformă constituțională

 Candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna, a declarat, vineri, la Sibiu, că una dintre prioritățile lui este reforma constituțională, care să permită șefului statului să participe la ședințele de guvern și la luarea deciziilor care privesc bugetul statului.

Candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna, a declarat, vineri, la Sibiu, unde și-a prezentat proiectul de președinte, că una dintre prioritățile lui este reforma constituțională, în urma căreia șeful statului ar urma să aibă atribuții sporite.

„Prima dintre prioritățile pe care le propun este o reformă constituțională, în care președintele trebuie să fie implicat nu doar în politica de apărare și de siguranță națională, dar trebuie să aibă un cuvânt de spus, să participe la ședințele de guvern, la ceea ce însemnă bugetul statului, pentru că președintele este acela care duce obiectivele societății și trebuie să pună presiune pe guvern ca aceste obiective să devină realități de guvernare. Din acest punct de vedere, una din modificările din cadrul reformei constituționale vizează creșterea atribuțiilor președintelui în actul de guvernare, în participarea la ședințele de govern”, a spus Dan Barna.

O altă modificare propusă, care privește tot atribuțiile șefului statului, ar fi dus, în opinia lui Dan Barna, la evitarea crizei politice din aceste zile.

„Președintele trebuie să aibă atributul și forța ca în situație de criză politică să poată declanșa alegeri anticipate. Cât de simplu am fi putut ieși din criza politică în care ne aflăm astăzi dacă atributul pe care eu îl am în program, acela ca în caz de moțiune de cenzură, președintele să aibă opțiunea fie de a nominaliza un nou premier, fie de a declanșa alegeri anticipate”, a mai spus Dan Barna.

El speră că această prevedere va apărea în Constituția modificată, astfel încât să fie evitate, în viitor, crizele politice.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.